4.5 milyarlık 718 tesis

   Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye genelinde bir yıllık yatırım programına aldıkları 718 spor tesisinin yatırım maliyetinin 4,5 milyar lira olduğunu ve Türkiye olarak çok büyük hamleler yaptıklarını söyledi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanlığı’na seçilen Mahmut Arslan ile bir önceki meclis başkanı Faik Burakgazi arasında devir teslim töreni düzenlendi.

  Gerçekleşen devir teslim törenine, 17. Akdeniz Oyunları dolayısıyla Mersin’de bulunan Bakan Kılıç da katıldı. Bakan Kılıç’a, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da eşlik etti. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un ev sahipliği yaptığı gecede, MTSO yönetimi bir vefa örneği sergileyerek, geçmiş dönemlerde oda ve meclis başkanlığı yapmış işadamlarını da onur konuğu olarak ağırladı.

  Gecede bir konuşma yapan Bakan Kılıç, Akdeniz Oyunları’nın Mersin’e alınma süreci üzerinde durarak, oyunların Mersin’e 4 yıl gibi gecikmeyle verildiğini söyledi. Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Allah o kadar büyük ve adil ki, oyunları başlangıçta bize vermeyenler 4 yıl gecikmeyle oyunları bize teklif etmek durumunda kaldılar. Sınandık aslında. 6 yılda bu oyunları yapsaydık her şey sıradan olacaktı, 18 ayda bütün işleri bitirince her şey sıra dışı olarak görülmüş oldu.

  Yüzümüzün akıyla tam gününde ve zamanında her şeyi yetiştirmeye muvaffak olduk." Oyunların biteceği 30 Haziran 2013 tarihine kadar Mersin’de kalmaya devam edeceğini vurgulayan Kılıç, son 1 aydır bakanlığı buradan yönettiğini, her gün Ankara’dan gelen klasörlerle evrak imzaladığını aktardı. Türkiye genelinde sıra dışı projelerinin devam ettiğini bildiren Kılıç, bu kapsamda şu an 24 stadyum, 172 spor salonu, 42 olimpik ve yarı olimpik yüzme havuzu, 15 atletizm stadı, 155 spor salonlu gençlik merkezi, 250 soyunma odaları olan sentetik çimli futbol sahası olmak üzere toplam 718 spor tesisi yapımının sürdüğünü kaydetti. Kılıç, ülke genelinde 184 yüksek öğrenim öğrenci yurdu inşaatı olduğunu, Mersin’deki 3 bin 500 kişilik Oyunlar Köyü’nün de kız öğrenci yurdu olarak hizmet vereceğini dile getirdi.

“DIŞ KIŞKIRTICILARIN TÜRKİYE’NİN TEKERİNİN ÖNÜNE TAKOZ KOYMA GİRİŞİMLERİ”

  Bir yılda yatırım kapsamına aldıkları 718 spor tesisinin yapım maliyetinin yaklaşık 4,5 milyar lira, yurtların yapım maliyetinin ise 2,5 milyon lira olduğu bilgisini veren Kılıç, “Bu rakamlar büyük önem taşıyor. Türkiye olarak çok büyük hamleler yaptık. Bu kazanımlar Türkiye’nin sahip olduğu siyasal ve ekonomik istikrarın yansımalarıdır” ifadelerini kullandı.

  Siyasal istikrar olmaksızın ekonomiyi ayakları üzerinde durdurabilmenin, ekonomik istikrar olmaksızın da bu proje ve yatırımları gerçekleştirebilmenin mümkün olmadığının altını çizen Bakan Kılıç, Taksim Gezi Parkı eylemlerine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Son günlerde Türkiye’de yaşanan bir takım sosyal ve toplamsal olayların arka planındaki dış kışkırtıcılara baktığımız zaman, aslında tam da meselenin düğümlendiği yer burası. Ekonomik ve siyasal istikrarıyla Türkiye’nin yakaladığı ivmeden rahatsızlık duyan çevrelerin elbette günden güne rekabet edilemez bir ülke haline gelen Türkiye’nin tekerinin önüne takoz koyma girişimleri.

  Bu kadar net bu kadar açık. Balkonlarında tamamen farklı duygularla tencere ve tavalarını çalmaya devam edenler olabilir, onlar ayrı. Meselenin uluslararası boyutunu göremeyenler olabilir, onlar da ayrı. Ama İstanbul Gezi Parkı’ndaki çevreci bir duyarlılığının Türkiye genelinde polise molotof kokteylleriyle saldırılabilen, kamu binalarını taşlatabilen, parti binalarının yakılmasıyla sonuçlanabilen bir terör ortamına evrildiğini düşünürseniz, bunu masum bir çevreci eylem olarak görebilmemiz mümkün değil. Kat ettiğimiz mesafe apaçık ortada. Türkiye nereden nereye geldi. Türkiye’nin 10 yıldaki kazanımlarını başkalarının bazı karanlık emellerine kurban edemeyiz, etmemeliyiz.”

"BAŞBAKANIMIZIN MERSİN’E KATTIKLARINI KENTTEKİ HİÇ KİMSE, TARİHİN HİÇBİR DÖNEMİNDE UNUTMAYACAK"

  Kılıç, Akdeniz Oyunları’nın Mersin’deki yeni yatırımlarının maliyetinin 430 milyon lira, spor tesislerinin restorasyon maliyetinin 70 milyon lira, otel, güvenlik, yemek, ulaşım, temizlik ve diğer giderlerin yaklaşık maliyetinin 300 milyon lira olduğunu ifade etti. Dünyanın en iyilerini Mersin’e kazandırdıklarını kaydeden Kılıç, başta IOC başkanı olmak üzere birçok üye ve yabancı federasyon başkanının tesislerle ilgili hayranlıklarını dile getirerek, ‘Türk mucizesi’ dediklerini anlattı.

  İşadamlarından Mersin’e kazandırılan eserlere sahip çıkmalarını isteyen Kılıç, şöyle devam etti: “Mersin’in cumhuriyet dönemi tarihini oyunlar öncesi ve sonrası olarak 2’ye ayırmak lazım. Devam ettirilirse yepyeni bir milat olur. Şehir bir spor kenti kimliğini kazandı. Bu etiket artık Mersin’in. Başbakanımızın Mersin’e kattıklarını kentteki hiç kimse, tarihin hiçbir döneminde unutmayacak, yok saymayacak, inkar etmeyecektir.

  Çünkü Başbakan rasgele bir vizyonu Mersin’in önüne koymadı. Bu vizyon bilinçli bir vizyondur.” Bakan Kılıç, konuşması sırasında 5 dakika arayla önüne konulan iki notu da işadamlarıyla paylaşarak, atletizmde cirit atmada Fatih Avan ve boksta Adem Kılıççı’nın altın madalya kazandıklarını, Türkiye’nin altın madalya sayısının 29’a yükseldiğini söyledi. Vali Güzeloğlu, MTSO Meclis Başkanı Mahmut Arslan ve Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un da birer konuşma yaptığı gecede, MTSO yönetimi tarafından geçmiş dönem meclis başkanları ile oda başkanlarına birer plaket sunuldu. Plaketleri Bakan Kılıç verirken, Kılıç ve Güzeloğlu’na da birer plaketi takdim edildi.