Futbolda büyük kriz!

UEFA Disiplin Kurulu'nun Fenerbahçe'ye 2+1, Beşiktaş'a 1 yıl ceza vermesi, ülke futbolunu derinden sarstı. 

TFF'nin kurullarının ürettiği formülle  3 Temmuz sürecinin en az hasarla atlatıldığı sanılmış, konunun kapandığı düşünülmüştü.  Ancak haziran ayının başında iki kulübün UEFA disiplin kuruluna sevk edildiği haberi herkesi uykudan uyandırdı.

Cezalar yalnızca iki kulübü değil, Türk futbolunu da derinden etkileyecek. Zira ortaya çıkan tablo yeni bir takım kararlar alınmasını gerektiriyor. Ancak neyin nasıl olacağını kimse bilmiyor. 

TFF'den hala bir ses çıkmadı.  

Ana akım gazetelerin tamamı, oıluşan kaotik ortama ve UEFA kararına ilişkin haberleri, özellikle Fenerbahçe cephesinden ele alarak, büyük puntolarla sürmanşetten okurlarına duyurdu.

 

*******************

 

 

Hürriyet Gazetesi, UEFA Disiplin Kurulunun kararlarını madde madde açıkladı. Haberde kurulun ceza verirken dikkate aldığı 6 madde şöyle sıralandı:

 

1-7 Mart 2011’de oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe maç sonucuna etki etmek için bazı Gençlerbirliği oyunculara para verilmesi.

2-15 Mayıs 2011 tarihinde oynanan Ankaragücü-Fenerbahçe maç sonucuna doğrudan oyuncularla iletişim kurularak etki etmek.
3-1 Mayıs 2011’de oynanan Fenerbahçe-İstanbul BŞB maçına bazı oyunculara para vermek suretiyle etki etmek.
4-8 Mayıs 2011 tarihinde oynanan Karabükspor-F.Bahçe maçının sonucuna, bazı oyuncuların takım arkadaşlarını iyi oynamamaya teşvik ederek etki etmesi.
5-22 Mayıs 2011 tarihinde oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçının sonucuna, oyunculara para ödemek suretiyle etki etmek.
6-2011-2012 UEFA Kulüp Turnuvalarına Katılım Kriterleri Formunu bilerek ve hileli olarak eksiksiz doldurarak UEFA’yı yanıltmak ve dava sürecini bildirmemek.

 

*********

Akşam Gazetesi'nde Fenerbahçe'nin bu kararla uğrayacağı maddi zarara dikkat çekildi. Kulubün 50 milyon euroluk zarara uğrayacağı vurgulandı. Fenerbahçe raporunu hazırlayan müfettiş Palacios'un maçları birbirine karıştırdığı, raporda maddi hataların yer aldığı belirtildi.

 **********

Bugün Gazetesi, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın ceza almasına neden olan maçlardaki rakiplerinin de ceza alabileceği vurgusunu yaptı. Taraftarın Aziz Yılıdırım'ın istifasını istemesini haberleştirdi.

  

**********

 Vatan Gazetesi'nde Güntekin Onay imzasıyla yine sürmanşetten ''Büyük Çelişki'' başlığı ile verilen haberde, şikesi mahkeme kararı ile tescilli Steaua Bükreş'in ceza almadan kurtulmasına karşılık Fenerbahçe ve Beşiktaş'a ceza verilmesinin tartışmalara yol açtığı anlatıldı.

  

***********

Star Gazetesi, UEFA'nın Futbol Federasyonu'na yeniden yargılama baskısında bulunacağını, isteğinin yerine getirilmemesi halinde Milli takımın da ihracının gündeme gelebileceğini iddia etti.

 

************ 

Milliyet Gazetesi, ''Hasar Büyük'' başlıklı haberinde Fenerbahçe'nin bütün projelerinin sekteye uğrayacağını, Sow, Meireles, Krasic, Stoch, Baroni gibi isimlerle yolların ayrılacağını duyurdu. 

Ayrıca UEFA'nın Rumen kulübüne ceza vermemesinin hukukçular tarafından açıkça çifti standart olarak değerlendirildiğini anlattı.

 

***************

Habertürk Gazetesi, ''Fenerbahçe kilitlendi'' başlığı ile sarı lacivertlilerin bir çok açıdan sıkınıtlı bir süreç yaşayacağını, maddi zararın büyük olduğunu, seçime gidilebileceğini, +1 cezasının 'Yıldırım'dan müfettişe fırça' haberlerine istinaden verildiğini yazdı.

 

****************

Sabah Gazetesi ise Yavuz Donat'ın Ali Şen ile yaptığı röportajı sürmanşetine taşıdı. Ali Şen, tehlikeye karşı önceden herkesi uyardığını, ancak kimsenin kendini dinlemediğini ifade etti.

 

****************

AMK ise bir Fenerbahçeli yöneticinin ''böyle olacağını bilseydik CAS davasını çekmezdik. Federasyon bizi kandırdı'' ifadeleriyle, CAS davasının geri çekilmesi sürecinde pazarlıklar yapılmış olabileceği ihtimalini akla getirdi.