Esnafın zararı eylemciden tahsil edilecek

  Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Gezi Parkı olaylarında zarar gören esnafın durumuna da açıklık getiren Bozdağ, "Yargılamalar sonucunda kim bir kuruş zarar verdiyse, o bir kuruş ondan tahsil edilecek" diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ATO Congresium’da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’ne katıldı. Tören öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Bozdağ, TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesi ile ilgili bir soru üzerine bu konudaki çalışmada sona gelindiğini söyledi. Bozdağ, "Bu çalışmalarda son noktaya gelinmiştir.

  Paket bugün Meclis Başkanlığı’na tasarı olarak sunulacaktır" dedi. Bozdağ ayrıca, 35. maddenin kaldırılmasının söz konusu olmadığını söyleyerek, maddede sadece değişiklik öngörüldüğünü ifade etti. Bir gazetecinin PKK’nın sadece yüzde 15’nin yurt dışına çekildiğine dair haberleri hatırlatması üzerine Bozdağ, bu çekilmenin gerçekleşmesinin şart olduğuna vurgu yaparak, basında ise bugüne kadar bütün PKK’nın bir anda çekilmiş gibi bir algı oluştuğunu, bu algının ise yanlış bir algı olduğunu anlattı. Bozdağ, bu süreçte PKK’nın çekilmesinin ise hala devam ettiğini belirtti.

  Cizre’de PKK yandaşlarının sözde güvenlik birimlerini kurduğuna dair haberleri de değerlendiren Bozdağ, Türkiye’nin neresinde olursa olsun Türk güvenlik güçlerinin görevini yerine getirdiğini söyledi. Güvenlik güçlerinin her yerde görevini yaptığına dikkat çeken Bozdağ, "Yol kesilmesine veya kimlik kontrolü yapılmasına göz yumulması gibi bir durum söz konusu değil" şeklinde konuştu. Akşam Gazetesi’nde yer alan ve Gezi Parkı eylemleri sırasında tweet atan 35 kişinin tutuklanacaklarına ilişkin haberlerle ilgili soruları da yanıtlayan Bozdağ, kendisinin elinde bu yönde bir bilgi, belge olmadığını söyledi. Kanunda suç işleyen için nasıl bir işlem yapılacağının belli olduğunu anlatan Bozdağ, Twitter üzerinden suç işleyen için de yine aynı mekanizmaların işleyeceğini kaydetti.

"DÖVİZLİ ASKERLİKTE 6 BİN EURONUN BİRAZ ALTI VEYA BİRAZ ÜSTÜ OLABİLİR"

  Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, dövizli askerlik konusundaki bedelin 6 bin euro olacağına ilişkin basında yer alan haberlere de açıklık getirdi. Çalışmanın devam ettiğine vurgu yapan Bozdağ, "Rakamı yüzde 50 artırma ve yüzde 50 azaltma yetkisi Bakanlar Kurulu’nda var. Rakamı aşağıya çekme yönünde adım atacağız" dedi.

  Rakama ilişkin kendilerinin henüz bir açıklama yapmadıklarını söyleyen Bozdağ, "Bu rakamın biraz altı veya biraz üstü olabilir" diye konuştu. Bozdağ, Alevi vatandaşları kapsayacak olan yeni çalışmayla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Alevi vatandaşlar için bugüne kadar önemli adımlar attıklarını ifade eden Bozdağ, "Bu konuda Sayın Başbakan’ın bir çalışma yapılması talimatı oldu. Hazırlıklar devam ediyor. Şua işin başındayız. Önceki çalışmalar var. Yeni çalışmalar netleştikçe kamuoyuyla paylaşacağız. Şuanda henüz ’şunları şunları yapacağız’ şeklinde alınmış bir karar yoktur" şeklinde konuştu.

"ESNAFIN ZARARI EYLEMCİLERDEN TAHSİL EDİLECEK"

  Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Gezi Parkı olayları sırasında zarar gören esnafa bir tazminat ödenip ödenmeyeceği sorusuna da cevap verdi. Bu konuda devam eden bir çalışma olduğunu söyleyen Bozdağ, "Bittiğinde ilgili bakan arkadaşlar açıklama yapacak" dedi. Bozdağ, bu olayların hukuk çerçevesinde incelendiğini, kimin nereye zarar verdiğinin tespit edilmeye çalışıldığını anlatarak, esnafın zararı için "Zararı verenlere rücu edilecek" dedi. Bozdağ, "Yargılamalar sonucunda kim bir kuruş zarar verdiyse, o bir kuruş ondan tahsil edilecek" diye konuştu.