Ramazan’da zam yok

   TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, Ramazan ayında gıda ve içecek ürünlerine zam yapılmayacağını belirterek, vatandaşları kumanya sahtekarlarına dikkat etmeleri konusunda da uyardı. TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, Swissotel’de yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

  Önceden Ramazan aylarında insanların gıdayı stoklamak gibi bir alışkanlıkları olduğunu anlatan Kopuz, “Benim gençliğimde Ramazan geldiğinde yağ, tuz, kıyma gibi gıda maddelerini bulabilecek miyiz sorusu sorarken sizler de hatırlarsanız eski Ramazanlarda insanımızın da gıdayı stoklamak gibi bir alışkanlığı vardı. Bu stok alışkanlığı her Ramazan öncesinde fiyat artışlarına sebep olurdu. Fiyatlarda istenmeyen oynamalar yaşanırdı. Son yıllarda stok kaygısından eser kalmadı. Bunun en önemli nedenlerinden biri tüketicinin artık her dönemde her türden gıda ve içeceğe çok rahat ulaşmasıdır.

  Geldiğimiz noktada eski Ramazanlardaki gıda ve içecek bulabilir miyiz kaygısından uzaklaştığımızı görmekle birlikte Ramazan’da zam olacak mı sorusu her yıl karşımıza çıkıyor. Tabii ki bu tüketicimizin cevabını bilmek istediği haklı bir konudur” dedi. Kopuz, globalleşen dünyada artık gıda fiyatlarının hiçbir ülkede sorun olmadığına dikkat çekerek, “Tarım ve gıda konusu bu yüzyılın stratejik konusudur. Ülkemize baktığımızda ise gıda fiyatları konusunda son yıllarda istikrarlı bir gelişme gösterdiğini görmekteyiz. Mevsimsellikten kaynaklanan fiyat artışları dışında biraz önce bahsettiğim üretim ve tüketim kaynaklı sağlıklı fiyat yapısı gıda piyasasındaki hedefin korunmasını sağlamaktadır” diye konuştu. Ramazan öncesinde belli başlı ürünlerde fiyat artışı yaşandığını ancak bunun Ramazan ayı ile ilgili olmadığını ifade eden Kopuz, “Ramazan öncesinde sadece belli başlı bazı ürünlerde fiyat artışları yaşanmıştır.

  Geçen yıldan bu yana kırmızı mercimek, kuru fasulye, bulgur, pirinç fiyatları yaklaşık 30 civarında artmıştır. Ancak son 6 ayda devam eden fiyat artışlarının Ramazan ayıyla ilgisi yok. Ramazan’da bu ürünlere ekstra bir zam olmayacağını söyleyebilirim. Bunun dışında Ramazan’da çok tüketilen et, süt, peynir, yağ, makarna gibi ürünlerin fiyatları stabil durumdadır. Bu nedenle bu ürünlerde fiyatlar normal seviyesinde. Ramazan öncesinde yapılan fiyat araştırmasına göre Ramazan’da en fazla tüketilen 30’a yakın meyve sebze grubunda fiyatlarda düşüş sağlanmıştır. 7-8 üründe ise fiyat artışı sınırlı olmuştur. Burada fiyat artışının kaynağı ise üretici ya da gıda sanayicisi değil spekülatörlerdir. Çünkü fiyatlar anormal bir şekilde artması gerektiren herhangi bir zorunluluk yoktur” dedi.

  Ramazan’da hazırlanan kumanya paketlerine de değinen Kopuz, vatandaşları bazı noktalarda uyardı. Kopuz, “Ramazan ayının özelliği de bu ayda yardımlaşma ve ikramın her zamankinden daha fazla olmasıdır. Her Ramazan’da yüz binlerce gıda kumanyası hazırlanıyor. Bu kumanya paketlerinde çeşit çeşit gıdalar bulunuyor. Buradaki ek ticaretin 3-4 milyar TL arasında gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. Ancak kumanyalarda fırsatçılara da izin verilmemelidir. Kumanyalar içerisinde son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin bulunulmamasına dikkat edilmeli, ürünlerin gıda güvenliği ve kalitesinden emin olunmalıdır. Ürünler etiketli, ambalajlı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış işletmelerce üretilmiş olmalıdır. Halkımızın sağlıklı bir Ramazan geçirmek istiyorsa daha ucuz olduğu gerekçesiyle açıkta satılan ne olduğu belli olmayan nerede üretildiği belli olmayan ürünleri satın almamalıdır” şeklinde konuştu.

“RAMAZAN’DA ZAM YOK”

  Yaklaşan Ramazan ayında gıda ve içecek ürünlerinde herhangi bir zammın söz konusu olmadığını ifade eden Kopuz, “Bunu size sevinçle söyleyebilirim ki bu sene zam olmayacak.

  Bu veriler bizi rahatlatıyor. Bu göstergede inşallah bize Ramazan ayında tüketicimize gıda güvenliğini sağlayacak stokumuz ve bütün üreticilerimiz mal tedariği konusunda depolarında hazır mevcuttur. Perakende noktalarında bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Ya sebze ve meyvelerin en düşük olduğu aylarda Ramazan’a giriliyor. Bu anlamda baktığımız zaman bir sıkıntı gözükmüyor. Yüzde 15-20 arasında bir büyüme arz eder. Biz burada zam yaparak değil, daha çok fiyat yapısını koruyarak yani kapasite bazında büyüme sağlamak istiyoruz. Hepimiz aynı zamanda bir tüketiciyiz” dedi.

“KUMANYA SAHTEKARLARINA DİKKAT”

  TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, Ramazan aylarında ortaya çıkan kumanya sahtekarlarına da dikkat çekti. Kopuz, “Ramazan’da kumanya sahtekarları vardır. Bu sahtekarlara dikkat edeceğiz. Verilen numuneyle aldığı numune birbirini karşılıyor mu? Çünkü verdiği numune genelde açıktan numune veriyor. Açık ürünlere rağbet etmemesi lazım. Ramazan ayı mübarek bir aydır.

  Ramazan ayında insanlarımızın sanayicilerimiz para kazanma adına tüketicinin cebinden parasını çalmaya hakkı yoktur. Böyle bir zam gerektirecek bir fiyat baskısı yoktur. Ama perakende noktalarındaki alışverişlerde rekabet çok fazla. Gerekirse bize söyleyin, biz de ihbar yaparız. Benim sanayicim bunu yapıyorsa ben de teşhir yaparım. Bunu yapan sanayici bizden değildir, onun adı spekülatördür. Spekülatörlerin bizim aramızda yeri yoktur” diye konuştu.