Urla Ekopazar açıldı

İzmir, Bostanlı’nın ardından yeni bir organik ürün pazarı daha kazandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliğinde kurulan pazarın açılışına Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ziya Çavdar, ETO Başkanı Atilla Ertem, belediye bürokratları, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Urla Belediyesi’nin karşısındaki eski Tamirhane Binası’nda kurulan “Ekopazar Urla”nın açılışında konuşan Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, “Kirlilik her noktada insan sağlığını tehdit eder hale geldi” dedi. Karaosmanoğlu konuşmasında,

“Pek çok yiyecek, içecek maddesinde yapay ürünün kullanılması, kimyasallarla üretim yapılması sağlığı tehdit ediyor. Bu durum bizlerde çevre bilincinin oluşmasına ve dikkatli olmamıza yol açtı. Bu yoldan ilerleyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışarak bu pazarı halkımıza kazandırdık. Buradaki ürünler ve ürün çeşidi inşallah daha da artarak sizlerin hizmetine sunulacak. Fiyattan ziyade sağlığımız önemli, bunu hiçbir zaman göz ardı etmemeliyiz” diye konuştu.

Uzun yıllar süren hazırlık

“Urla Ekopazar” açılmadan önce çok ciddi çalışmalar yapıldığını vurgulayan Selçuk Karaosmanoğlu, pazarda yer alan ürünlerin hem tarlada hem de pazara giriş ve çıkışlarda denetlendiğini söyledi. Başkan Karaosmanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Önce organik ürün nasıl üretilir, arazi nasıl hazırlanmalı, toprak kirliliği nasıl giderilmeli, tarım sektöründeki üreticilerimizde bu bilinci nasıl geliştirebiliriz gibi konularda pek çok çalışma yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görevli arkadaşlarımız, üreticilere kurslar- seminerler düzenleyerek önce bu bilinci ve zemini hazırladı, arkasından bu noktaya geldik”. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Atilla Ertem, “Ekolojik tarım bizler ve bizden sonraki nesiller için çok gerekli” dedi.

Erten, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yarımada bölgesinde yıllar önce Ege Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü ve ETO katkılarıyla yeşeren projesi ilk meyvesini 3 yıl önce Bostanlı pazaryerinde verdi. İkinci meyvesini ise bugün burada hasat ediyoruz. Bu olanağı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Ertem, son yıllarda hastalıkların 3’te 1 oranında sağlıksız beslenmeden kaynaklandığını söyleyerek, “Ürünlere pahalı diyoruz ama doktora 150 Lira para vermek pahalı gelmiyor” diye konuştu.

Her Çarşamba kurulacak

“Organik” logosu olan ürünlerin yer alacağı pazar, hem İzmirliler’e katkı maddesiz ürünler satın alma imkanı sağlarken hem de organik üretim yapan üreticilere ürünlerini sağlıklı bir ortamda tüketiciye sunma olanağı verecek. “Ekopazar Urla”, Çarşamba günleri 09.00 – 19.00 saatleri arasında eski Tamirhane Binası’nda kurulacak. Kimyasal işlemden geçmemiş ahşap tezgahlarda satılacak olan ürünler, tüketicilere bez, kağıt ambalajlar ya da bio dönüşümlü poşetlerde ulaştırılacak. Organik ürün sertifikası olsa bile, ürünlerin hepsi pazar alanına girmeden önce tekrar denetimden geçecek. ETO tarafından oluşturulan komisyon kontrolleri gerçekleştirecek ve Ekopazar’daki ürünlerin tezgahlara konulup halka ulaştırılmasına ondan sonra izin verilecek. Komisyon tarafından organik olmadığı düşünülen ürün varsa, tahlile gönderilecek ve pazar alanına alınmayacak. Haziran 2010’da Bostanlı’daki “Ekopazar İzmir”i hizmete alan Büyükşehir Belediyesi, Urla’nın ardından Balçova’ya da ekopazar açmak için yürüttüğü çalışmalarda son aşamaya geldi.