Türeli'den öğrencileri sevindirecek kanun teklifi

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli ve CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, öğrencileri sevindirecek bir kanun teklifine imza attılar. TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi ile ikinci öğretim ve uzaktan öğretim de öğrenim ücreti olarak ödenmesi gereken bedellerin devlet tarafından karşılanması öngörülüyor.

CHP'li Vekiller, oldukça yüksek olan ikinci öğretim ve uzaktan öğretim, öğrenim ücretlerin kaldırılmamasının öğrenci ve velileri mağdur ettiğine dikkat çektiler. Yükseköğretim Kanununda değişiklik yapılması ile ilgili Kanun Teklif’ini gerekçesiyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunan CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ve Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ile şu değerlendirmelerde bulundular:

Haksızlık giderilmelidir

“4/11/1981 Tarih ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 19/11/1992 Tarih ve 3843 sayılı Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun teklifimiz gerekçesi ile TBMM'ye sunulmuştur. Birinci öğretim ile açık öğretim öğrencilerinden alınmakta olan öğrenci katkı payı 2012/3584 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kaldırılmasın karşın, ikinci öğretim ve uzaktan öğretim öğrencilerinden alınan öğrenim ücreti, alınmaya devam edilmiştir. Katkı paylarının kaldırılması, maddi sıkıntılar içerisinde olan, katkı paylarını ödemekte zorlanan öğrenci ve aileleri rahatlatmış. Ancak, ikinci öğretim ve uzaktan öğretim öğrencileri bu durumdan yararlanamazken, yüksek orandaki öğrenim ücretlerini ödemekte zorlanıp, sıkıntı çekmektedirler. İkinci öğretim ve uzaktan öğretimde eğitimlerini sürdüren öğrencilerin harçları, birinci öğretimde eğitimini sürdüren öğrencilerden kat-kat fazladır."

Çok zor koşullarda eğitimlerini sürdürüyorlar

Eğitimde fırsat eşitliğinin önemine dikkat çeken ve bunun Anayasada da belirtilen bir hak olduğunu savunan CHP'li Vekiller acilen kanunda değişiklik yapılması gerektiğinin altını çizdiler. Türeli ve Sarıbaş açıklamalarını şöyle sürdürdüler:

"Öğrencilerin içerisinde çok zor koşullar altında eğitimlerini sürdürmeye çalışanlar çoğunluktadır. Oldukça yüksek olan İkinci öğretim ve uzaktan öğretim öğrenim ücretleri kaldırılmayarak öğrenci ve veliler mağdur edilmektedir. Birinci öğretim öğrencilerinden alınan harç miktarları kaldırılırken, ikinci ve uzaktan öğretim öğrencilerinden eğitim ücretlerinin alınmasına devam edilmesi eşitlik ilkesine de aykırıdır. Anayasamızda; her Türk vatandaşının temel hak ve hürriyetlerden eşitlik ve sosyal adalet gereklerince yararlanacağı ve Devlet organlarınca ve idare makamlarının bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda olduğu belirtilmektedir. Vermiş olduğumuz bu kanun teklifi ile daha önce Bakanlar Kurulu Kararı ile birinci öğretim ile açık öğretim de kaldırılan harçların, ikinci öğretim öğrencilerinden alınan öğrenim ücretlerinin de acilen kaldırılması düşünülerek ilgili kanunlarda değişiklik yapılması teklif edilmiştir."