Ricciardone’den Kennedy’li Gezi Park yorumu

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili, “Siz bu hassas sorunları tartışırken, biz arkadaş ve müttefikiniz olarak Türkiye’nin ve demokrasisinin yanında duruyor ve tüm Türk vatandaşlarının ifade özgürlüğü ile barışçıl şekilde bir araya gelmelerini destekliyoruz” dedi.

HiltonSA Oteli’nde düzenlenen 237’nci Amerikan Bağımsızlık Günü Resepsiyonu’nda Türkçe başladığı konuşmasına İngilizce devam eden Ricciardone, ABD’nin bağımsızlığını kazanmasının üzerinden 237 yıl geçmesine rağmen halen düşünce özgürlüğünü yeni fikirlerle karşılaşarak ve test ederek kutlamaya devam ettiklerini söyledi.

ABD eski başkanlarından John F. Kennedy’nin “Gerçekleri, yabancı fikir ve felsefeler ve rekabetçi değerleri Amerikan halkına göstermekten korkmayınız. Halkının gerçekleri ve yanlışları açık bir ortamda ayırt etmesinden korkan bir ulus kendi halkından korkan bir ulustur" sözünü Türkçe aktaran Ricciardone, günümüzde Türk vatandaşlarının da bazı fikir tartışmaları içinde olduğunu ifade ederek, bu tartışmanın canlılığının Türkiye’nin geçmişten bugüne geldiği seviyenin göstergesi olduğunu söyledi. Ricciardone, konuşmasına şöyle devam etti:

"Siz bu hassas sorunları tartışırken, biz arkadaş ve müttefikiniz olarak Türkiye’nin ve demokrasisinin yanında duruyor ve tüm Türk vatandaşlarının ifade özgürlüğü ile barışçıl şekilde bir araya gelmelerini destekliyoruz. Kuğulu Park ve Kennedy Caddesi’ndeki sesleri sizin arkadaşlarınız olarak dinliyoruz. Bu sesleri konutumdan dinlerken Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından söylenen şu sözlerin yankısını duyuyor gibiyim.

Yüce Atatürk dedi ki: ’Fikir cereyanları cebir, şiddet ve kuvvetle reddedilemez. Bilakis takviye edilir. Buna karşı en müessir çare gelen fikir cereyanına mukabil fikir cereyanı vermek, fikre fikirle mukabele etmektir’ İki ülke için ortak olan özgürlük sevgimizi ve demokrasilerimizi mükemmelleştirme yolundaki kararlılığımızı kutlarken lütfen bana katılın." ABD’nin Adana Konsolosu John Espinoza ise Türkiye’de her kesimden kişinin kendi demokrasisini geliştirmek için çabaladığı ve bu çaba sırasında kendisine has bazı zorluklar yaşadığını belirterek,

"Geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddet ve ölümler çok üzücü. Ancak Türk halkının ülkelerini daha iyi bir yer yapma ruhu bana ilham veriyor. ABD hem arkadaş hem de müttefik olarak demokrasilerini geliştirme çabalarında, Türk halkının yanında olmaya devam edecektir” diye konuştu.

Resepsiyona Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Garnizon Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı, Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Aldırmaz ile davetliler katıldı.