400 yıllık Osmanlı köyü ayağa kalkıyor

   Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü, röleve çalışmalarını tamamladığı köyün şimdi de koruma amaçlı imar planını hazırlayacak. Ardından son aşama olan restorasyona geçilecek. Bu amaçla bir kez daha imzalar atıldı. İzmir Foça’nın tarihi köyü Kozbeyli küllerinden doğuyor. 1600’lü yıllarda kurulan, her karışı tarih kokan köydeki binalar, Gediz Üniversitesi tarafından yürütülen sosyal sorumluluk projesiyle yenilenip turizme kazandırılıyor.

  Foça Kaymakamlığı, Foça Belediyesi, Kozbeyli Muhtarlığı ve Köy Güzelleştirme Derneği eşgüdümünde geçen yıl kollar sıvandı. Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü akademisyenleri ve aralarında yabancıların da olduğu öğrenciler, çoğu tescilli 50’ye yakın binanın rölevelerini hazırladı. Şimdi bölgenin koruma amaçlı imar planının çıkarılması gerekiyor. Bu kapsamda İzmir İl Özel İdaresi 96 bin TL tahsis etti ve Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik ile Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ tarafından bir kez daha imza atılarak ikinci etaba geçildi. Koruma amaçlı imar planı bir yıl içinde hazırlanacak, ardından sokak sağlıklaştırma aşaması olan restorasyon başlayacak.

  Proje tamamlandığında, Kozbeyli eski görünümüne kavuşacak, ülkemiz de güzelliğiyle büyüleyen, konuklarını yüzyıllar öncesine götüren turistik bir yere kavuşmuş olacak. İNSANLIK VE KÜLTÜR MİRASI Rektör Prof.Dr. Seyfullah Çevik, Muhtar Hayrettin Günindi ve Kozbeyli sakinlerinin isteği üzerine bu sosyal sorumluluk projesini başlattıklarını hatırlattı. Prof.Dr. Çevik, üniversitenin yanı başındaki insanlık ve kültür mirası köye can suyu verecekleri için büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi, “Valiliğimizin öncülüğünde, İl Özel İdare, Foça Kaymakamlığı, Foça Belediyesi ve Kozbeyli Muhtarlığı’yla beraber Türkiye’ye örnek olacak bir işe imza atıyoruz.

  Bu birlik ve beraberliğin eseri, tarihin gelecek kuşaklara aktarılması olacak” dedi. Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da, Kozbeyli için sergilenen bu işbirliğini Foça’nın diğer yerlerine de taşımak istediklerini söyledi. Bunun bir başlangıç olduğunu, devamının geleceğini anlatan Demirağ, şöyle konuştu: "Foçamızın her karışında tarih var, başka güzellikler var. Buraları tarihi kimliklerini öne çıkararak geleceğe taşımayı hedefliyoruz. Katkılarından dolayı Gediz Üniversitesi’ne teşekkür ediyoruz.”

http://www.haberegeli.com/resimler/ekstra/kozbeyli2.jpg