İzmirli girişimci, Bitlis'te kiraz üretiyor

Bitlis'in Tatvan İlçesi'ne bağlı Adabağ Köyü'ne İzmir'in Ödemiş İlçesi'nden 6 yıl önce gelen Mehmet Örs, kiraladığı 100 dönümlük arazide kiraz üretiyor. İzmir'den Tatvan'ın Adabağ Köyü'ne 6 yıl önce gelerek kiraladığı 100 dönümlük araziye 4 bin kiraz fidanı diken Mehmet Örs, bu yıl ilk ürünü almanın mutluluğunu yaşıyor. 10 yıllığına kiraladığı arazide üretim yapan Örs, ilk üründen memnun olduğunu söyledi.

Örs, kirazları yetiştirirken, su, gübre ve ilaç kullanmadıklarını belirterek, "Toprak koşulları, iklim yapısı itibari ile bahçemizde sulama yapmıyoruz. Gübreleme sıfır. Bu bahçede Türkiye'nin en organik kirazını üretiyoruz" dedi. Örs, Samsun, Ordu Van, Batman ve Diyarbakır'a kiraz satışına başladıklarını söyledi. Bölgenin en büyük avantajının iklim özelliği olduğunu anlatan Örs, "Biz bu avantajı kullanamıyoruz. Bölgeye bir ihracatçının gelip makine parkurunu kurması, nakliye ağını kurabilmesi için bin ton gibi bir ürüne ihtiyacımız var. Bu rakamı yakaladığımızda satış oranlarımız çok daha yükselecek. Diğer bölgelere üstünlük sağlamış olacağız. Şu an bahçelerimiz çoğalıyor. 10 yıl içerisinde 10 bin dönüm alanda kiraz, elma, armut ve ayva gibi meyveleri yetiştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

MEYVE ÜRETİMİNE İLGİ

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz ise kentte meyveciliğe her geçen gün ilginin arttığını, alternatif tarım sektörü olarak görülen meyveciliğe Bakanlığın da önemli katkılar sağladığını belirtti. Korkmaz,

"Meyvecilik, pratik bir gelir kaynağı olmaya başladı. İlimizin meyvecilikte karlı olması Van Gölü havzasında yer alması ve güneşlenmenin çok fazla olması, meyvecilik açısından önemli bir merkez haline getirdi. Meyveciliğe Bakanlığımızın değişik destekleri de var. Bakanlığımız yeni bahçe kurmak isteyen çiftçilerimize dekar başına 150 ile 300 TL arasında bir destek sağlıyor. Bizim arzu ettiğimiz özellikle bin 600 rakımdan yüksek olan yerlerde kiraz yetiştiriciliği yapıp, ihracata yönelik bir üretim sağlamaktır. Ahlat bölgemizde ve birçok yerde bu potansiyel var. Bölgede öyle köylerimiz var ki bir ay sonra hasada başlayacak. Oralarda yapacağımız hasat bizim için daha avantajlı olacak. Ülkemiz genelinde kiraz hasadının sona erdiği bu dönemde biz Bitlis'te kiraz hasadına başladık" dedi.