Bozuk konserveleri toprağa gömen fabrikaya ceza

  Manisa’nın Salihli İlçesi’nde, elinde kalan tonlarca konserveyi ambalajlarıyla toprağa gömdüğü ortaya çıkan bir fabrikaya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 121 bin 908 lira para cezası kesildi. Fabrikaya ayrıca gömdüğü atıkları bertaraf etmesi için bir ay süre verildi.

  24 Haziran tarihinde gelen bir ihbarı değerlendiren Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Salihli Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir konserve fabrikasının elinde kalan son kullanma tarihi geçmiş ürünleri toprağa gömdüğünü belirledi. Bu konuda kaymakamlığa da çok sayıda şikayet gelmesi üzerine fabrikaya ait bir tarlada kepçeyle yapılan kazıda, ambalajlarıyla toprağa gömülmüş tonlarca konserve ele geçirildi.

  Fabrikaya, çevreyi kirlettileri için 121 bin 908 lira para cezası kesilirken, gömülen artıkları bertaraf edilmesi için bir ay süre verildi. Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, tehlikeli ve özel atık konusunda çok titiz çalıştıklarını söyledi. Yılmaz, "Atık konservelerin açılarak içlerindeki miadı dolmuş sebze-meyve konservelerinin bakanlıktan lisans almış Düzenli Katı Atık Depolama Tesisleri’ne, alüminyum kutu ambalajların ise yine bakanlıktan lisans almış Atık Geri Kazanım Tesisleri’ne gönderilerek bertaraf edilmesi gerekmektedir.

  Bazı hallerde firmalar bertaraf maliyetinden kurtulmak için Çevre Mevzuatı’na aykırı olarak bu örnekte de olduğu üzere atıklarını usulsüz olarak alıcı ortama doğrudan vermekte ve çevre kirliliğine sebep olmaktadırlar. Ancak tüm kontrollere rağmen, her fabrika başına bir nöbetçi veremeyeceğimiz de ortada iken işletme yetkililerinin de bu konuda büyük hassasiyet göstermeleri gerekmektedir. Yılın ilk altı ayında fabrikalara kestiğimiz cezanın miktarı 1 milyon lirayı geçti" dedi.