İşkenceyle 4 kişinin öldürülmesi davasında karar

Bahri KARATAŞ/DHA -

İzmir’de 2007 ve 2009 yıllarında cezaevinde bulunan Beşok Çetesi’nin yerine silahlı faaliyette bulunup, çiftlikte işkence yaptıkları, Mustafa Dinç, Cenk Çelik, Fevzi Aluç ve Mehmet Özer’i öldürüldükleri iddia edilen, 7’si tutuklu 15 sanığın yargılandığı davada karar verildi.

İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada, mahkeme heyeti çete lideri Yıldırım Ö. ile birlikte 6 sanığı 4’er kez, 2 sanığı 2’şer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

OLAY

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ortağı tarafından Urla’da öldürülen İskender Ö.’nün kurduğu suç örgütünün, liderliği kardeşlerinin devralmasıyla silahlı faaliyetlerine devam ettiklerini tespit etti. 2007 yılında çete elemanlarınca öldürülen Cenk Çelik ve Mustafa Dinç’in yanındaki arkadaşları Mehmet Özer ve Fevzi Aluç’un 2009 yılında aynı kişilerce öldürüldüğünün tespit edilmesiyle operasyona başlandı.

Eş zamanlı baskınlarda, aralarında Beşok Çetesi lideri olarak halen cezaevinde bulunan Erol Beşok’un oğlu Esat B. ile çete lideri Yıldırım Ö.'un aralarında olduğu 17 kişi gözaltına alındı. Baskında, 4 ruhsatsız tabanca, 1 gaz tabancası, 4 tüfek, 41 kovan, 12 fişek, sahte sürücü belgesi, nüfus cüzdanı ile iki polis muhabiri yazılı kimlik kartı ele geçirildi. Son iki yılda 4 cinayet, 2 yaralama, 2 işyeri ele geçirme, adam kaçırıp alıkoymak, işkence yapmak, haraç almak, zorla belge imzalatmak, tehdit ve darp olaylarına karıştıkları tespit edilen biri kadın 17 sanık, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki sorgularının ardından nöbetçi mahkemeye sevk edilen sanıklardan 12’si tutuklandı, E.Ö., M.K., S.P., A.Ö. ve H.K., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Yargılama aşamasında tutuklu sayısı 7’ye düştü. Olayı soruşturan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı, sanıklar hakkında hazırladığı iddianameyi mahkemeye sundu. 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti. Çete lideri Yıldırım Ö., hakkında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet, diğer suçlardan toplam 101 yıl, Esat B., İsmek Ü.'nün yer aldığı çete üyesi 10 kişi hakkında da 4’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, cinayete iştirak edip suçu üstlendiği iddia edilen Haki G. için de 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi. 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan son duruşmaya tutuklu yargılanan Yıldırım Ö., İsmet Ü., İlter Yusuf Y., Erdi E., Hasan S., Mithat Y. ve Haki G. bazı tutuksuz sanık ile tarafların avukatları katıldı. Avukatların ve sanıkların son taleplerin alan mahkeme heyeti, karar için iki saat ara verdi.

KARAR

8’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, çete lideri Yıldırım Ö., 4 kez ağırlaştırılmış ve 81 yıl 6 ay, İlter Yusuf Y., Mithat Y., A.Ç., H.S. ve E.E’yi de 4’er kez ağırlaştırılmış, Haki G. ve İsmet Ü.’yü 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 48 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sanıklar Hanife Kurt ile Süleyman Pehlivan’ın beraatına, ölen sanıklar Ali Başer ve Esat Beşok’un davasının düşmesine, A.Ç.’nin tutuklanma ve yakalanmasına karar verdi. Mahkeme heyeti sanıklara iyi hal indirimi yapmadı.