Orgeneral Özel'i duygulandıran tatbikat

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sahip olduğu gücü bölgesinde ve dünyada barış, huzur ve istikrarın sağlanması için kullanmaya devam edeceğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Mehmet Erten, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral E. Murat Bilgel, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, üst düzey askeri personel ve yabancı askeri ataşelerle birlikte Pençe 2013 Hakiki Mühimmat Atışları ve Işık-13/1 Tatbikatını izledi. Konya Atış Sahasındaki kuleden savaş uçaklarının gerçek mühimmatlarla hedefleri imhasını gören Orgeneral Özel ve beraberindekiler tatbikatın ikinci aşamasında, jenerik senaryo dahilinde gerçekleştirilen bir saldırı ve kurtarma operasyonunu izledi.

Senaryo gereği, zırhlı bir Tabur Komutanlığı’na saldırı yapıldı. Tabur Komutanlığı bağlı olduğu Tümen Komutanlığından, Tümen Komutanlığı da bağlı bulunduğu Ordu Komutanlığından yardım istedi. Yardım çağrısının ardından harekete geçen Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Lazer İşaretlemeli Mesafe Ölçme Sistemleri arasında yer alan ve ASELSAN tarafından geliştirilen “Engerek” adı verilen lazerle saldırı yapan hedefleri işaretledi. Türkiye’nin değişik illerindeki üslerinden kalkarak atış alanına gelen F-16 ve F-4 savaş uçakları lazer güdümlü bombalarla ‘Önce Vatan’ parolasıyla hedefleri imha etti. Tatbikatta senaryo gereği, lazer güdümlü bomba atan bir F-16 savaş uçağı motor arızası nedeniyle düştü. Düşman kuvvetlerin bulunduğu alana düşen uçağın pilotu atlayarak kurtuldu. Yeri belirlenen pilotu kurtarmak için 3 helikopter düşman kuvvetleri ateş altına alırken 2 helikopterle alana inen Özel Kuvvetler Komutanlığı Muharebe Arama Kurtarma unsurları pilotu alarak uzaklaştı. Bölgeden ayrılırken helikopterler alanda bulunan düşman kuvvetleri de yok etti.

"TATBİKATTAN GURUR DUYDUM"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tatbikatın sonunda yaptığı konuşmada, Hava, Kara ve Özel Kuvvetler Komutanlığının müşterek yaptığı tatbikatı gururla izlediğini söyledi. Silahlı Kuvvetlerin ulaşmış olduğu teknolojik altyapıyı ve vurucu gücü gösteren bu tatbikattan gurur duyduğunu, iftihar ettiğini kaydeden Genelkurmay Başkanı Özel,

“Hava Kuvvetlerimiz, Türkiye Cumhuriyetinin göz bebeği, vuru gücü olarak kendisine verilecek görevi her zaman başarabilecek bir güçte ve kudrette olduğunu gördüm. Günümüzde uzun menzilli, hassas güdümlü mühimmatın önemi bugün için herkes tarafından malum olduğunu düşünüyorum. Pilot zayiatıyla birlikte hedef bölgesinde kontrolsüz sivil bir zayiat riskini de önemli ölçüde azaltan bu tür mühimmat muharebede önemli bir kuvvet çarpanı olmuştur. Bugün SOM, HARPY ve Hassas Güdüm Kiti ile yapılan atışlarda bu konudaki imkan ve kabiliyetlerimizi başarıyla sergilemiş olduk. Sadece az sayıdaki modern ordulara bulunan bu yeteneğe sahip olmamızın önemini vurgulamak istiyorum. Bunun ötesinde bu yetenekleri etkin bir şekilde kullanabilen nitelikli ve eğitim seviyesi yüksek personele sahip olmanın bundan daha önemli olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.

“DAHA ÇOK GELİŞMİŞ SİSTEMLER YAPACAĞIZ”

Milli üretimin önemine değinen Orgeneral Özel, “Kendi insanımızın üretmiş olduğu ve yeni gelişmelere açık olan SOM füzesinin bu aşamalara gelen başarısını söylemeden geçemeyeceğim. Bu kapsamda gerek kendi personelimize gerek tasarımdan üretime kadar emeği geçen personeli kutluyorum. Bugün savunma sanayinin geldiği nokta gurur vericidir. Çok kısa zamanda çok büyük aşamalar kaydettik. Ancak bunu yeterli görmüyoruz. Daha çok çalışarak daha çok gelişmiş sistemler yapacağız. Buna yürekten inanıyorum. Kendi füzesini, tankını, insansız hava aracını, gemisini ve diğer silah sistemlerini özgün bir şekilde tasarlayabilen ve üretebilen ender ülkelerden birisi haline geldik” diye konuştu.

“BARIŞA KATKIDA BULUNUYORUZ”

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Türk askerinin dünyanın dört bir yanında 4 bin personelle barışa katkı için görev yaptığını hatırlattı. Ogeneral Özel, “Daima gücünü yüce Türk milletinden almış olan Türk Silahlı Kuvvetleri sahip olduğu bu gücü bölgesinde ve dünyada barış, huzur ve istikrarın sağlanması için kullanmış ve kullanmaya devam etmektedir. Halen bu anlayışla Somali’den Kosova’ya, Aden Körfezi’nden Afganistan’a kadar dünyanın birçok yerinde barışa katkıda bulunan 4 bine yakın personelimiz bulunmaktadır.

Modern teknolojinin en üst düzeyde kullanıldığı kuvvet yapısı, gece ve gündüz her türlü hava şartında harekat yapabilme kabiliyeti, güçlü niteliklere sahip personeli ve yüce milletimizin çelikten kanatları olan Hava Kuvvetlerimiz göklerdeki gururumuzdur. Bölgesinde lider ve küresel anlamda öncü bir hava kuvveti olmak vizyonu ile hava ve uzay yolu çalışmaları ile daha iler seviyelere ulaşma adına önemli adımlar atılmaktadır. Göktürk 2 uydumuzun uzaydaki yerini alması milli imkanlarla üretilmekte olan ANKA ve HÜRKUŞ gibi hava araçları dost düşman tanıma sistemi yazılımları siber ve elektronik harp gibi teknolojik alanlarda kazanılan yetenekler değinmek istediğim bazı konulardır. Bugün Hava Kuvvetlerimiz sahip olduğu üstün teknolojik ürünü uçak ve silah sistemleri ve kendi mühendisimiz teknisyenimiz ve işçilerimizim ürettiği modern mühimmatla, daha önemlisi nitelikli, fedakar, cefakar ve kahraman personeliyle dünyadaki emsalleri arasında seçkin ve saygın bir konuma ulaşmıştır. Sadece bölgemizde değil dünyanın her bölgesinde varlık gösterebilen dinamik ve çevik yapısıyla, bölgesel ve kürese barışın korunmasında önemli katkıları olan Hava Kuvvetlerimizin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra kendine verilecek her türlü görevi başarıyla yerine getireceğine olan inancım tamdır. Harp silah alanında teknolojik anlamda ne kadar gelişme kaydedilirse kaydedilsin onu kullanacak personeli yeterince eğitemezsek, yeterince motive edemezsek başarılı olma şansımızın az olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle personelin eğitimi üzerinde önemli durmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Orgeneral Özel, tatbikatın icra edilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.