Sıcak havalara dikkat

  Torbalı Sağlık Grup Başkanı Dr. Yüksel Kızılışık, hava sıcaklığının yüksek seyrettiği sıcak havalarda öğle ve akşam saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini belirterek, yaşlı ve kalp hastalarının dikkatli olması gerektiğini söyledi.

  Dr. Kızılışık, sıcak havaların bebekler ile yaşlıları, kalp hastalığı olanları ve tüm canlıları etkilediğini belirterek şöyle konuştu: “Esas sebep su ve mineral kaybıdır. Bu kaybın etkilerini en aza indirgemek, daha rahat bir hayat sürmek için bazı konulara dikkat edeceğiz. Özellikle bebeğimiz, yaşlımız açısından saat 11'den sonra akşam üstü saat beşe kadar dışarı çıkmayı önermiyoruz hekimler olarak. Güneş ışınlarının direkt gelmesi nedeniyle fark edemediğimiz sıvı kaybı birtakım hastalıklara neden olur. Bebekler, yaşlılar, kalp ve şeker hastaları buna hassastır.”

"SU, AYRAN VE AYRAN AŞI TÜKETİN"

  Tüm vatandaşların yeterli oranda sıvı tüketmesini ve yaz mevsimine uygun beslenmesi uyarısında bulunan Kızılışık, şu önerilerde bulundu: “Yeteri kadar sıvı alacağız, bu saatlerde dışarıya çıkmayacağız, çıkıyorsak yazlık kıyafetlerimizle çıkacağız ve şapka kullanacağız. Eve girdiğimizde mutlaka bir duş alarak bu harareti vücudumuzdan atmaya çalışacağız ki ferah ve sağlıklı olalım. Velev ki çıktık, bunlara dikkat ettik. Bol su içeceğiz, bol ayran içeceğiz, bol sebze ve meyve yiyeceğiz ama sebze ve meyveyi çok iyi yıkayacağız. Çünkü özellikle yaz ayları birtakım mikrobik hastalıklar açısından da risk oluşturur.”

"EGE MUTFAĞI AVANTAJ"

  Düzgün yıkanmayan meyvelerin bazı mikroorganizmaların bulaşması için ortam hazırladığını belirten Yüksel Kızılışık, “Özellikle ciddi korunma gerektiren örneğin süt gibi ürünler yaz aylarında daha hassasiyet gerektirir. Yoğurdu daha fazla tüketebiliriz, hem kalsiyum içeriği hem serin tüketilmesi hem içerdiği mineraller açısından destekleyici olacaktır.

  Ege mutfağı bizim için avantaj. Sebzeleri hafif haşlayarak tüketeceğiz, zeytinyağı ve limonla tatlandırarak. Ağır kızartmalar ve yağlılardan uzak kalmak bizi daha sağlıklı yapacaktır. Özellikle kavun, karpuz, taze sıkılmış meyve suları bizim yine yaz aylarında başvuracağımız içecek ve yiyecektir. Domates, peynir, salatalık, yeşillik ve taze sıkılmış meyve sularından oluşmuş bir sabah kahvaltısı idealdir. Özellikle yoğurttan yapılmış çorba ve soğuk tüketilen ayran aşı da denilen -ben bunu çok öneriyorum - çorbayı öneriyorum. Bu tarz yiyecekler bizi daha rahat kılacaktır” dedi.

"KALP, ŞEKER VE TANSİYON HASTALARI DİKKAT"

  Sağlık Grup Başkanı Yüksel Kızılışık, sıcak çarpması, yaz ishalleri, mikrobik enfeksiyonlar konusunda da uyarılarda bulundu. Kızılışık, bu durumlarda yapılacaklar hakkında ise şunları söyledi: “Özellikle bebek, yaşlı ve kronik hastalar yaz aylarında üç yönden etkilenir. Birincisi direkt temastır. Bu güneş çarpmasıdır ya da primer yanıklardır, denize gittiğimizde yaşanan güneş yanıklarıdır. İkinci bir kategori; sıcakların indirekt olarak oluşturduğu hastalıklardır.

  Bunlar da hijyen veya saklama koşullarına riayet etmememiz nedeniyle ortaya çıkan hastalıklardır. Bu da besin zehirlenmeleri, yaz ishalleridir. Kalp, şeker ve tansiyon hastaları sıcakla bu hastalıklarının en derinine kadar vakıf olacaklardır. Tansiyonları düzene girmeyecektir, kalp zaman zaman sıkıştıracaktır. Bu hastalar ilaçlarını düzenli kullanacak, direkt ilaçlarını mümkün değil kullanmayacaklar. Öğle saatlerinde mecbur kalmadıkça çıkmayacaklar ki kötüye gitmesinler.”