Kaçak boyada ’astım’ tehlikesi

  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’daki bazı boya fabrikalarında yaptığı denetimler sonucunda kaçak boyalar buldu.

  Bakanlık, ’boya sektöründe kullanılan yapı kimyasallarının insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği’ açıklamasını yaptı. Bakanlık, boya kutularında Avrupa Birliği uygunluk kriterleri olan “G” işareti bulunmayan firmalara 3 bin ile 7 bin lira arasına bir ceza uygulayacak. Hijyen, insan sağlığı, çevre, yangın dayanıklılığı, enerji verimliliği, kapatıcılık gibi kriterleri ihlal ettikleri tespit edilen firmalara ise 14 bin 500 liralık cezai işlem uygulanacak. Bahar ve yaz dönemi ile artan boya kullanımı çerçevesinde insan sağlığına ve çevreye zarar veren ürünleri denetlemeye başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, denetim yapılan fabrikalardan alınan numunelerde hijyen, insan sağlığı, çevre, yangın dayanıklılığı, enerji verimliliği, kapatıcılık gibi kriterleri ihlal ettikleri tespit edilen firmalara 14 bin 500 liralık cezai işlem uygulayacak. Ürünlerin ambalajlarında G işareti bulunmayan firmalara ise, 3 bin ile 7 bin 300 lira arasında para cezası kesilecek.

KAÇAK BOYALAR ASTIM YAPIYOR

  Yapılan açıklamaya göre, boya sektöründe kullanılan yapı kimyasallarının kontrol edilmemesi, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kaçak boyalar hem istenilen verimi sağlamıyor, hem de insanların astım, nörolojik ve bronşit gibi birçok hastalığa yakalanmasına neden oluyor.

  Yapı malzemeleri bakımından Türkiye’de binin üzerinde ürün çeşitliliği bulunuyor. Bunların yaklaşık 400’ü CE, geriye kalan 600’ü ise G işareti taşıyor. Bu ürünlerin işaretlenme kriterleri sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetki almış onaylı ve lisanslı kuruluşlar tarafından gerçekleştiriliyor. Bakanlık, yaz mevsimi ile hareketlenen boya sektöründeki denetimlerine devam edecek.