G.Birliği’nden bir ilk

   Futbolcuların sakatlanma ihtimali olan bölgelerinin tespit edilerek, özel egzersiz programları ile sakatlıkların önüne geçilmesini sağlyan ’SpartaNova’ değerlendirme testleri, Türkiye’de ilk kez Gençlerbirliği’nde hayata geçirildi. Kırmızı-siyahlı Başkent temsilcisinin sağlık ekibinde yer alan Fizyoterapist Mehmet Şen, SpartaNova testinin Türkiye’deki eğitmeni olarak, takımda yeni sezon öncesi yapacakları bu testle olası futbolcu sakatlıklarını önleme ve zamanında önerilecek egzersizlerle yaşanabilecek sakatlıkların en asgari seviyeye indirilebileceğini kaydetti.

TÜRKİYE İLK, AVRUPA’DA ÜÇÜNCÜ

  Türkiye’de bir ilkin gerçekleşmesine öncülük eden Gençlerbirliği’nde uygulanan SpartaNova testi, Ghent ve Brüksel üniversitesinin geliştirmiş olduğu bir değerlendirme sistemi. Bu sistem ile profesyonel sporcunun fiziksel özellikleri analiz edilip, yapılan özel kuvvet testleri, esneklik, denge, stabilizasyon değerlendirmeleri, antropometrik ölçümler sporcunun mevcut kas iskelet sistemi sakatlanma riskleri ortaya çıkartıyor.

  Analiz sonucunda mevcut sakatlanma risk faktörlerine göre, oyunculara özel egzersiz programı planlanmakta, yapılan egzersiz programı ile sakatlık risk profili sporcu tarafından online olarak takip edilebiliyor. Sporcu, internet bağlantısının olduğu her yerden tavsiye edilen egzersiz programını izleyip uygulama şansına sahip. Avrupa’da üst düzey liglerde yer alan üç kulübün ardından SpartaNova test programını kullanan takım Gençlerbirliği oldu.