Dopinge karşı dev adım

   Spor Genel Müdürlüğü (SGM) ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) arasında imzalanan protokol uyarınca, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bünyesinde “Dopingle Mücadele Komisyonu” kuruldu. Kurulun kurulmasıyla birlikte 2020 Olimpiyat Oyunları’na aday olabilmek için Dünya Dopingle Mücadele Kuralları’na uyumlu bağımsız bir dopingle mücadele kuruluşunun kurulması gerekliliği ön koşulu da yerine getirilmiş oldu.

   Komisyonda, dopingle mücadele konusunda uluslararası deneyime sahip, konularının uzmanı bilim insanlarının görev yapacağı belirtildi. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Komisyonumuz tarafından hazırlanan ’Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı’ 23 Eylül 2011 tarihinde Dünya Dopingle Mücadele Ajansı tarafından da onaylanarak yürürlüğe girmiştir. O tarihten itibaren tüm dopingle mücadele faaliyetleri ’Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı’ uyarınca yürütülmeye başlamıştır. Bu gelişmeler uyarınca 20 Kasım 2011 tarihinde yapılan WADA Kurucular Kurulu toplantısında Türkiye, Dünya Dopingle Mücadele Kuralları’na daha önce uyumsuz iken uyumlu ülkeler listesine alınmıştır.

   Böylece TMOK Dopingle Mücadele Komisyonu, 2020 Olimpiyat Oyunlarına aday olabilmenin koşulu olan Dünya Dopingle Mücadele Kurallarına yüzde 100 uyumlu Bağımsız bir Dopingle Mücadele Kuruluşu olarak WADA’nın da onayını almıştır. Dopingle Mücadele faaliyetleri WADA ve Uluslararası Federasyonlar ile işbirliği içinde yürütülmekte ve Dopingle Mücadele Komisyonu’na ulaşan her türlü bilgi titizlikle değerlendirilmektedir. Talimatlar uyarınca tüm müsabaka içi ve müsabaka dışı Doping Kontrolleri sporculara ve federasyonlara önceden haber verilmeden yapılmaktadır. Doping Kontrol faaliyetlerinin yanı sıra federasyonlarımızın milli takım kamplarında eğitim etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu faaliyetler WADA’nın Dopingle Mücadele Kurallarına uyumluluk raporlarında takdirle karşılanmaktadır.

   TMOK Dopingle Mücadele Komisyonu 2013 yılında ulusal bazda 648 müsabaka içi ve müsabaka dışı doping kontrol örneği almıştır. 2013 yılında Türkiye Atletizm Federasyonu sporcularından alınan örneklerden 45’inde, Türkiye Halter Federasyonu sporcularından alınan örneklerden 34’ünde, Türkiye Vücut Geliştirme ve Fitness Federasyonu sporcularından alınan örneklerden 8’inde, Türkiye Güreş Federasyonu sporcularından alınan örneklerden 2’sinde ve Türkiye Tekvando Federasyonu sporcularından alınan örneklerden 1’inde bir ya da birden fazla yasaklı madde saptanmıştır. Doping kontrol örneklerinde yasaklı madde saptanan sporcularla ilgili disiplin süreçlerinin talimatlar uyarınca Ulusal Federasyonlar tarafından yürütülmesi gerekmektedir. TMOK Dopingle Mücadele Komisyonu’nun faaliyetleri, Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı uyarınca ve Uluslararası Standarlarda, Dopinge kesinlikle ödün vermeden yürütülmeye devam edecektir” ifadeleri yer aldı.