Türkiye, AB reformları konusunda kararlı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin, AB reformları konusunda kararlı olduğunu belirterek, “AB’nin ilerleme raporları dahi Türkiye’yi eleştirirken, Türkiye’nin reformlarını yerine getirdiğini itiraf etmektedir” dedi. Bağış, Hırvatistan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik törenlerine katılmak için Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferiyle saat 09.05’de Zagrep’e gitti.

Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bağış, Türkiye’yi temsil etmek ve Hırvatistan’ın AB’ye üyelik törenlerine katılmak için Bakanlık Müsteşarı Büyükelçi Haluk Ilıcak ile birlikte Zagrep’e gittiklerini söyledi. Bağış, “Hırvatistan’ı tebrik ediyoruz. Gönül isterdi ki müzakerelere başladığımız Hırvatistan ile birlikte üye olalım” dedi.

Türkiye’nin üyelik sürecinde bugüne kadar hiçbir ülkenin önüne çıkarılmadığı kadar engel ve barikatlar kurulduğunu söyleyen Bağış, şöyle konuştu: “Türkiye’nin üyeliği siyasi sebeplerle geciktirilmeye çalışılmıştır. Tabi Türkiye’nin büyük olması, güçlü olması üye olacağında Avrupa Birliğinin en önemli ve en büyük ülkelerinden olacak olması Avrupa’daki bazı çevreleri endişelendirmektedir. Ama şu da bir gerçektir ki Türkiye, AB reformları konusunda kararlıdır. Avrupa Birliği’nin ilerleme raporları dahi Türkiye’yi eleştirirken, Türkiye’nin reformlarını yerine getirdiğini itiraf etmektedir. Türkiye için AB’nin süreci sonucunda çok daha önemlidir. Bu süreç bizim daha demokratik, daha şeffaf daha saygın bir ülke olmamız açısından son derece önemlidir.” Beşiktaş futbol takımının Hırvat bir hocayla anlaşmasını güzel bir tevafuk olarak nitelendiren Egemen Bağış, Beşiktaş ve diğer futbol takımlarına başarılar dileyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ümit ederim ki AB standartlarında temiz bir futbolla Türk seyircisini bu sezon bütün takımlarımız kucaklayacaktır. Bundan sonraki süreçte de bizim reformlara odaklanacağımız konusunda kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Durmak yok reforma devam.”