Olayları incelemek için müfettiş gönderildi

   Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde karakol onarımı protestosunda yaşanan olaylarla ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından müfettiş görevlendirildiğini söyledi. Adalet ve Kalkınma Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı Danışma Meclisi toplantısına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Lice’de yaşanan olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

  Kayacık Jandarma Karakolu’nun onarımını protesto eden göstericilerle askerler arasında yaşanan arbede de 1 kişinin hayatını kaybettiği, 9 kişinin de yaralandığı olayla ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından olayın incelenmesi için müfettiş görevlendirildiğini anlatan Eker, "Lice’deki olayla ilgili İçişleri Bakanlığımız müfettiş görevlendirdi Jandarma ve mülkiye müfettişi konuyu inceliyor. Gerekli tahkikatı yapıyor. Bir hata var mı yanlış var mı incelenmesi sürüyor. Herhangi bir şey varsa ortaya çıkar. Burada hepimizin dikkat etmesi gereken husus, Gezi Parkı olayları dahil olmak üzere, başından beri söylediğimiz Türkiye’de aslında çözüm sürecine dönük, onu baltalamaya, engellemeye dönük çabalardır. Onun için herkesin çok dikkatli olması gerekiyor. Yaşanan olaylar doğrudan provokasyondur” dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN BAŞARIYA ULAŞMASI GEREKİYOR

   Bakan Eker, çözüm sürecinin başlamasıyla bölgede oluşan huzur ortamına da vurgu yaparak, çözüm sürecinin başarıya ulaşması gerektiğini söyledi. Eker, Diyarbakır’ın yaklaşık 5-6 aydır bu bölgenin huzurun gerçekte bir manada güvenin ve huzurun tadını çıkardığını anlatan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son olayla maalesef bu bozulmaya çalışıldı.

   Çok dikkat etmek gerekiyor. Bizim çağrımız, özellikle bütün vatandaşlarımızın bölgedeki tüm hemşehrilerimizin vatandaşlarımızın bu oyunu görmelerini istiyoruz. Bu oyuna karşı herkesin uyanık olmasını, oyuna gelmemesini, tuzağa düşmemesini istiyoruz. Provokasyon teşebbüsleri olur, provokatörler olur ama biz bütün bu provokasyonlara ve provokatörlere karşı hepimiz, toplumun bütün kesimleri, siyasetle ilgilenen herkes, partisi ne olursa olsun, düşüncesi ne olursa olsun, bu bölgemizin ve Türkiye’mizin meselesi, Türkiye’nin en büyük barış projesi bu. Çözüm süreci mutlaka başarıya ulaşması gerekiyor”

SON GÜNLERDE TARİHİN EN BÜYÜK UYUŞTURUCU OPERASYONU YAPILDI

   Lice’de son dönemlerde yaşanan uyuşturucu operasyonlarının yaşandığını anlatan Eker, konuşmasına şöyle devam etti: “Lice’deki olayla ilgili ikinci bir boyutu ise şu, bu bölgede yakın zamanlarda milyonlarca kök hint keneviri ele geçirildi, imha edildi. Belki de tarihinin hiç bir döneminde bu kadar büyük ölçekli uyuşturucu ile ilgili bu kadar büyük operasyon yapılmamıştı.

   Provokatif eylemler var. Çözüm süreci hesabına, kendi hesabına bunu aykırı gören güçler var. Bu kim olursa olsun, nereden gelirse, elbette ki bir şekil de ortaya çıkacak. Ama bu teşebbüslerin sürece zarar vermesine izin vermememiz lazım. Bizim çağrımız bu. İçişleri Bakanlığımız, jandarmamız, polisimiz, emniyetimiz herkes, hepimiz hükümetin bütün ilgili birimleri, kuruluşları bu süreci gerektirdiği kadar hassasiyetle ele alıp, yani bir yerde bir ateş bir şekilde tutuştuğunda adeta bir kundaklama olduğunda onu söndürüp onu büyütmememiz gerekiyor. Dolayısıyla ilgili tüm herkesin sağduyu ile meseleye reaksiyon vermesi gerekiyor. Hassasiyetle meseleyi ele almamız lazım. Barışa inatla, inançla sarılmamız lazım. Çözüm sürecini kesinlikle sahiplenmemiz lazım. Bu sürece zarar verecek herhangi bir tutum davranış ve sözden özenle hepimizin kaçınması lazım diye düşünüyorum”

YENİ KARAKOL İNŞASI YOK

   Lice’de yeni bir karakolun yapılmadığını belirten Bakan Eker, karakolun onarıldığını ve bölgede çok sayıda karakolun kapandığını dikkat çekerek şunları söyledi: “Burada yeni bir karakol inşası yok. Dolayısıyla bunun üzerinden kalkıp toplumu germek, başka bir mesaj vermek doğru değil, haksızlık. Sonuçta çok sayıda kapatılan karakol var bölgede. Bunların bir kısmı da yenileniyor.

   Sonuçta hükümetin kontrolündeki bir birim. Devletin güvenlik birimi. Bununla ilgili inşaat gibi yapılması gerektiğinde yapılacak. Buna karşı çıkış diyelim ki masum bir durum, eyvallah demokratik tepkisini göstersin. Ama kalkıp o alanın içine molotoflarla saldırıldığı zaman el yapımı bombalarla saldırıldığı zaman bu tabi başka bir şey olur. Hassas olmak gerekiyor. Olay yanlışsa bir şekilde ortaya çıkar. Onlarla ilgili gereği yerine getirilir. Ama meseleyi ele alırken, konuşurken, tartışırken dile getirirken, onun üzerinden konuştuğumuz zamanda o sözleri itinayla seçmemiz lazım.

   Çözüm sürecine zarar vermesine asla izin vermememiz lazım.” Domates fiyatlarının artışıyla ilgili açıklama yapan Eker, Türkiye’de domates üretimiyle ilgili bir sorunun olmadığını söyledi. Bakan Eker, domatesin seradan tarlaya geçiş süreci olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Kışın baharda seradan elde edilir. Yazın ise artık sera dönemi sona erer tarladan çıkar. Bazen onların arasında 3-5 günlük bir haftalık zaman kalması olur mevsim etkisi. Ona ait bir şey. Yoksa Türkiye’nin domates artışı önceki yıllara göre artmış durumda 11 milyon ton civarında."