3 bin 500 lira veriyoruz ama çoban yok

  Torbalı'nın Çapak köyündeki bazı besiciler, maaş ile hayvanlarına bakacak çoban bulamayınca “Kendi İşini Kendin Gör” deyip çobanlık yapmaya başladı. 70 yaşındaki Bingöllü Mehmet Korkmaz’da bu çobanlardan biri. Mehmet Korkmaz:’’ Çobanlara neredeyse aylık 3 bin 500 lira veriyoruz ama çoban yok.Kimse artık çobanlık yapmaya yanaşmıyor.’’ dedi. Korkmaz dışarıdan çobanlık için gelenlere güvenmediği için, hayvanlarını yıllardır kendinin otlattığını söyledi.

İHTİYAR DELİKANLI

   Torbalı ilçesine bağlı Çapak köyünde yaşamını sürdüren 70 yaşındaki Mehmet Korkmaz, 50 yılı aşkın süredir hayvancılık yapıp, kendi koyunlarına çobanlık yapıyor. Emektar pilli radyosu ile sabahın ilk ışıklarında dağ taş demeden koyunlarını otlatan ihtiyar delikanlı besici Mehmet Korkmaz, kışın uzun sürmesi nedeniyle çobanların erken işsiz kaldığını belirterek, "Bu nedenle çobanların önemli kısmı evinin geçimini sağlayabilmek için büyük şehirlere çalışmaya gitti. Ya da belediyeye geçici işçi oldu. Bizim için zor olacak ama mecburen çoban bulana kadar bu şekilde devam edeceğiz. Koyunlarımızı tanımadığımız kimselere emanet edemeyiz" diye konuştu.

’’BÜTÜN DAĞI TAŞI BİLİRİM’’

   100’ün üzerinde koyunu ile Torbalı’nın altını üstüne getiren Çoban ve Besici Mehmet Korkmaz, “Yıllardır eskitemediğim radyom ile Torbalı’nın nerdeyse bütün dağ ve taşlarını bilirim. Zaman zaman yanımda çoban yetiştirdim ama verim alamadım. Verim aldıklarımda hep büyük şehirlere göç etti. Bende çözümü kendi hayvanlarımı kendim otlatarak buldum. Hem hayvanlarımın ne yiyip içtiği görüyorum, hem de hepsi gözümün önünde oluyor. 50 yılı aşkındır onlarla yatıp onlarla kalkıyorum. Sesimi tanıyorlar nereden seslenirsem sesleneyim oraya yanıma geliyorlar. Allah bana sağlık verdikçe ben hayvanlarıma hem besicilik hem de çobanlık yapmaya razıyım” dedi.

“ÇOBANLARA YÜKSEK MAAŞ”

   Öte yandan, Türkiye’de yeterince hayvan olduğunu ancak bu hayvanlara çobanlık yapacak kimseyi bulamadıklarına vurgu yapan bazı besiciler, “Hükümetimiz bize yurt dışından ithal hayvan yerine ithal çoban getirsin. Çünkü bizim hayvana değil hayvanlara bakacak olan çobana ihtiyacımız var. Bu yıl 21 bin lira yani aylık neredeyse 3 bin 500 lira veriyoruz ama çoban yok.Kimse artık çobanlık yapmaya yanaşmıyor. Hal böyle olunca biz besiciler de mecburen çobanlar bulunana kadar kendimiz çobanlık yapıyoruz” şeklinde konuştular.