Randevulu sistemde ücret alınmayacak

   Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yarın başlayacak olan aile hekimliğinin randevulu sistemine ilişkin, "Paralı sistem diye bir şey yok. Aile hekimliği randevulu sistemi kapsamından hastalardan kesinlikle ekstra ücret alınmayacak" dedi.

  Bursa’da Batı Trakya Türkleri Derneği tarafından düzenlenen ‘Balkan Panayırı ve Yağlı güreşler” programında konuşan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, “Aile hekimliğinin randevulu sistemi yarın başlıyor. Hastalardan ek bir ücret alınacak mı?” sorusuna, “Paralı sistem diye bir şey yok. Aile hekimliği randevulu sistemi kapsamından hastalardan kesinlikle ekstra ücret alınmayacağını söyledi. Müezzinoğlu ayrıca, ’’Aile hekimlerimizin aile hekimlerine müracaat ettiklerinde istedikleri tahlillerin laboratuvarına gidiş gelişlerdeki ücretlendirmeleri aile hekimlerimizin maaşlarından kesiliyordu. Onu halk sağlığı İl müdürlüğümüz karşılayacak. Herhangi bir hastamızdan ücret alınması söz konusu değil.” cevabını verdi.

“BİZİM ARZUMUZ KİMSEYE HAKSIZLIK YAPMAK DEĞİL”  

   Yeni başlayacak olan randevu sistemi ile ilgili tartışmalara açıklık getiren Müezzinoğlu, her iyi uygulamanın bazı zorluklarının olduğunu kaydetti. Müezzinoğlu, “Hiçbir iyi kolay olmaz. Medeni bir dünyadayız. İletişimin üst düzeye çıktığı bir noktadayız hekimimizden verimli istifade edebilmek adına hastalarımız, zamanlarını doğru planlı yapmak adına aile hekimlerinde günün sağlıklı dağılımının yapmaları için elindeki telefondan ya da internet aracılığıyla randevu alacak.

  Saat 15.00’te gelecekse o saatte gidecek. Saat 11.30’da gidecekse o saatte gidecek. Aile hekimlerimizin önünde sabahtan 25 kişinin olması, 25 kişinin en az 20’sinin zamanının saatlerce heba olması anlamına geliyor. Bizim arzumuz kimseye haksızlık etmek değil. Tam aksine daha çağdaş ve medeni zamanı iyi kullanan hastanın zaman hakkını planlayan bir uygulamadır. Bunu Kamu Hizmetleri Birliğinde yapıyoruz. Yüzde 75 başarı sağladık. Burada da bunu başlatıyoruz.

  Yıl sonuna kadar yer yer sorunlarımız çıkabilir. Hiçbir sorunsuz yeni bir yapılanma olamaz. Bazen alışkanlıklarımızı değiştirmek zor. İletişimi de kullanmakta zorluk yaşayabiliriz. Bir 6 ay sonra fevkalede oturmuş, en az yüzde 90 verimli çalışan sistem oluşturacağız. Aile hekimlerinden hizmet alacak insanlar da bundan son derece memnun olacak” diye konuştu.

“RANDEVU SİSTEMİ MEDENİYETİN BİR GEREĞİ”

   Bakanlığın insiyatifi ile yeni randevu sistemine geçildiğini kaydeden Müezzinoğlu, “Vatandaşımıza zaman hizmet alma kalitemizin artması için imkanlar ölçüsünde teknoloji alt yapımızı planlamak zorundayız. Yarın doktora muayene olmak isterseniz, elinizi kolunuzu sallayıp gittiğinizde 3 saat beklemek kimseyi mutlu etmez. Ama gitmeden telefonla ya da internet ortamıyla saat 13.30’da randevunuz var dese, dolayısıyla daha iyi olur. Bu medeniyetin gerekliliği. Bunu yapmazsak bizim eksiğimiz ve ayıbımız olur”

“HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜKLERİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ

   “Halk sağlığı müdürlüğü ile il sağlık müdürlükleri tekrar birleşecek diye bir söylenti var. Doğru mudur?” sorusuna Müezzinoğlu, “Hayır. Biz önümüzdeki dönemde halk sağlığı müdürlüklerimiz çok güçlü hale getirmek istiyoruz. Türkiye artık sağlık hizmetleri sunumunda çok önemli bir mesafeyi kat etti. Bunun standardını korumak ve geliştirmek için planlarımız devam ediyor.

   Ama bizim önümüzdeki dönemde önemsememiz gereken ‘koruyucu sağlık hizmetleridir’. Çünkü toplumun sağlıklı hasta olmadan önceki dönemini güçlü hale getirmeliyiz. Biz yalnız hasta olanları tedavi etmek ten sorumlu değiliz. 75 milyonun sağlıklı bir yaşam sürmesi ile ilgili önemli bir görevimiz var. O yüzden halk sağlığı müdürlüklerimizi çocuklarımızla ilgili sağlıklı nesiller adına önemli sorumlulukları olacak. Bunların başında aktif yaşam, sosyal yaşamın daha sağlıklı olması ile ilgili projede halk sağlığı müdürlüklerimiz çok önemli görevler üstlenecek” şeklinde cevapladı.