TFF bir an önce istifa etmeli

Eski Trabzonspor başkanı Özkan Sümer, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) bir an önce istifa etmesi gerektiğini savunarak, artık Türk futbolunda yıkmaya değer bir şeyin kalmadığını söyledi. Tabzonspor eski başkanlarından Özkan Sümer, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ifadelerinin tamamen kişisel olduğunu belirten Sümer,

"Hiçbir kimseyi ve kurumu bağlar tarafı yoktur. Bunu önceden hatırlatmak isterim. UEFA’nın kararından sonra Türkiye’de futbol dünyasında bir hareketlenme oldu. Ama bu hareketlenme tek yönlü bir netleşmeye maalesef dönüşemedi. Düşünebiliyor musunuz UEFA kararı mahkeme kararıyla paralellik teşkil ediyor. Bu olayda en duyarlı olan iki kurumun verdiği kararların bile yanlış olduğu başka sebeplere dayalı olduğu şeklindeki yorumlamalar Türk Futbolu adına gerçekten rahatsız edici bir durumdur" dedi.

Sümer, UEFA’nın Fenerbahçe’ye verdiği 2+1 yıl men cezasına ilişkin olarak ise, "UEFA Disiplin Kurulu’nun kararı yalnızca Fenerbahçe’yi Avrupa kupalarından 2+1 yıllığına men etme kararı değildir. Bu karar aynı zamanda 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de aldığı kararlarının doğrulanması şeklinde düşünülmelidir. Şimdi şikenin gerçek mağduru kimdir, Trabzonspor. Elbette ki Türk futboluna da bir yansımaları var ama birinci ölçüde şikenin mağduru Trabzonspor’dur. Hiçbir ulusal meselede uzlaşma sağlayamayan siyaset çok başarılı bir iş birliği ile şike olayında şike kapatmak doğrultusunda müthiş bir beceri ve mücadele sergilediğini söyleyebiliriz. Siyasetin görevlendirdiği Futbol Federasyonu ‘Şike sahaya yansımadı’ talimatına uygun olarak Fenerbahçe’nin şampiyonluğunu tescil etmiştir. UEFA’nın kararı farklı bir yol açmıştır. Sonuçta oluşturulan bu ittifak Fenerbahçe’yi düştüğü çukurdan kurtarmaya yetmedi ama Türk futbolunu batırmaya bir sebep teşkil etmiştir. Yani bu kararın etkileri Türk futbolunda öyle azımsanacak ve üzeri kapatılacak boyutta değil" açıklamasında bulundu.

"TFF’NİN TÜRK FUTBOLU BAŞINDA DAHA FAZLA BARINMA ŞANSI YOKTUR"

Sümer, konuşmasına şöyle devam etti: "Trabzonspor’un artık ne denli haksızlığa uğradığı çok net bir şekilde UEFA kararıyla doğrulanmıştır. Bu karar doğrultusunda artık TFF yeniden ilgisiz kalıp da kararlarında ısrarcı olması beklenen bir durum olamaz. Biliyorsunuz tahkim kurulunun kararlarının değişmesi için yeniden bir delil sunulması gerekiyor ya da bir durum yaratılması gerekir, işte UEFA’nın bu kararı bir durumdur. O nedenle bu kararla mevcut Federasyon Türk futbolunun başında daha fazla barınma şansını yitirmiştir. Yeni gelecek yönetim durumu gözden geçirip gerekli düzeltmeyi yapabilir ama ona kalmadan tahkim kurulunun siyasi bir baskı ile verdiği kararın siyasetin alacağı bir kararla düzeltilebilir."

Şike sürecinde Türk futbolundaki marka değeri nasıl düzeltilebileceği sorusuna ise Sümer, “Türk futbolu öncelikle özerkliğini koruması ve kullanması gerekir. Türk futbolu özerkliğini kaybetmiştir özele dönmüştür. Türk futbolu adil yarışma ortamından mahrumdur, herkesin bildiği şike ve iddia olayları nedeniyle adil yargılama imkanını kaybettiğini söyleyebiliriz. Güvenli bir ortam oluşturulması için kulüplerinde birbirlerine karşı aykırı davranışlarının giderilmesi lazım. Bütün bunların sağlanabilmesi için de güçlü bir iletişime ihtiyaç vardır. Türk futbolu planlı bir gelişim süreci başlatarak, oyuncu gelişimden tutun yarışma ortamına kadar işlemiş çok ciddi belirsizlik halini ortadan kaldırmalıdır" cevabını verdi.