AFRO Türkler'le ilgili saha araştırması

    Afrikalılar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, insanların ten renginden kaynaklı yaşadıkları ayrımcılığa dikkat çekmek için Ege Üniversitesi (EÜ) Sosyoloji Bölümü yardımıyla İzmir ve çevre ilçelerde saha araştırması başlattı. Çalışmanın ilk aşamasında saha araştırmasıyla Afro Türkler ile mülakat yapılarak, ten rengine yönelik ayrımcılık konusunda bilgi toplanacak.

   Çalışmayı, düzenlenen basın toplantısıyla duyuran Afrikalılar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Olpak, Afro Türkler'in Anadolu Arap ırkıyla karıştırılmasından dolayı 'renk ayrımcılığı' yaşandığını dile getirdi. Olpak, konunun anket, mülakat gibi bilimsel yöntemlerle incelenerek Türkiye’de renk ayrımcılığının ne noktada olduğunun da ortaya konulacağını söyledi.

AFRO TÜRK ÇOCUKLARA EĞİTİM

    Projenin saha araştırması yürüten EÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü araştırma görevlisi Lülüfer Körükmez, ten rengine dayalı araştırmanın Afrika kökenli Türkler'in acil çözülmesi gereken sorunların başında geldiğini söyledi. Renk ayrımcılığına karşı ilk defa araştırma projesi yapıldığını söyleyen Körükmez, "Bir insanla karşılaştığınızda ilk dikkat ettiğiniz fiziksel özellikleridir. Biz de projeyle Afrikalı Türklerin günlük yaşamda karşılaştıkları renk ayrımcılığı konusunda deneyimlediklerini ortaya koymak istedik. Projeyi geçtiğimiz Mart ayında başladık. Bir sene boyunca devam edecek proje İzmir ili ve ilçelerinde yürütülecek. Aynı zamanda proje kapsamında Afrikalı Türk çocuklarının ayrımcılığa karşı güçlendirilmesi için çeşitli eğitimlerde verilecek" dedi.