Çeşme'de plajlarda mavi bayrak denetimi

   Daha önceden belirlenmiş olan kriterlere uydukları için uluslararası çevre ödülü olan 'mavi bayrak' ile ödüllendirilen plaj ve marinaların bu kriterlere uyup uymadıklarını kontrol etmek amacıyla her yıl uluslararası düzeyde yapılan denetimler sürüyor.

   Denetimlerin bu seferki durağı İzmir’in 7 mavi bayrağa sahip turizmdeki lokomotifi Çeşme oldu. Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE), Türkiye Çevre ve Eğitim Vakfı (TURÇEV) ve İzmir-Aydın İlleri Mavi Bayrak Koordinatörlüğü tarafından yapılan mavi bayraklı Paparazzi Plajı, Sheraton Çeşme Hotel, Kerasus Resort Hotel, Ilıca Hotel Plajı, Babaylon Otel, Ontur Hotel Çeşme ve Altınyunus Otel Plajları’nda gün boyu denetim yapıldı.

ÇEŞME PLAJLARI BEĞENİLDİ

   Çeşme Plajları, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı Genel Müdürü Finn Bolding Thomsen, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Genel Müdürü Erol Güngör, İzmir-Aydın İlleri Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş ve Green Key Ulusal Koordinatörü Okan Akar’dan oluşan denetleme heyetinden tam not aldı. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Genel Müdürü Erol Göngör, her yıl bir il seçilerek denetimlerin yapıldığını belirterek, “İstanbul’un aksine İzmir’deki plajlarda haberli denetim yapıldı. Çeşme’deki denetimler de plajları çok çok başarılı bulduk. Çevre temizliği ve güvenlik gibi bütün kriterler eksiksiz yerine getirilmiş. Bundan sonra yolumuz Foça” diye konuştu.

TÜRKİYE MAVİ BAYRAKTA ÜÇÜNCÜ

   İzmir-Aydın illeri Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş, mavi bayraklı plajlarda en önemli noktalardan bir tanesinin plajların sene içinde defalarca denetlenmesi olduğuna vurgu yaparak, “Bu denetlemeler ister yerel, ulusal veya uluslararası düzeyde olsun sürekli yapılır.

   Mavi bayraklı plajlar için 32 ve marinalar için 24 kriter bulunmaktadır. Bir diğer önemli nokta senelik verilen bir ödül olmasıdır. Her sene başvurular tekrar tekrar yapılır. Bu da mavi bayraktaki kriterlerin kalitesinin yüksek olmasını sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesidir. Türkiye toplamında 36’sı İzmir’de olmak üzere 386 mavi bayraklı plaj var. Çeşme’de ise 7 mavi bayraklı plaj var. Mavi bayrak sayısında bu yıl Fransa’yı geçerek, dünya sıralamasında İspanya ve Yunanistan’dan sonra üçüncü sıraya yerleştik” diye konuştu. FEE Genel Müdürü Finn Bolding Thomsen de ilk kez geldiği İzmir’deki denetimlerden ve Türkiye’deki mavi bayrak standartlarından memnun olduğunu söyledi.