Belçika kralı tahtı bırakıyor

20 yıldır Belçika Kraliyet tahtında oturan Kral II. Albert, Belçika’nın bağımsızlık günü olan 21 Temmuz’da tahtı oğlu Prens Philippe’e devredeceğini açıkladı.

79 yaşındaki II. Albert bu durum için yaşının ilerlemesi ve sağlık durumunu ileri sürdü. Anayasal monarşiyle yönetilen Belçika’da, televizyonlardan yaptığı açıklamada Kral Albert,

“20 yıllık krallığın ardından meşaleyi devretmenin vakti geldi” ifadelerini kullandı. Albert, Belçika’da sık tekrarlayan siyasi krizlerde arabuluculuğa soyunup mevcut hükümetin kurulmasında önemli rol oynamıştı. Son dönemdeki açıklamalarıyla tahtı devralmaya hazır olduğu mesajını birkaç kez vermiş olan Prens Philippe ise Türkiye’ye dostluk ve sempati besleyen biri olarak tanınıyor.

Philippe 2012’de 350 Belçikalı işadamı ile Türkiye’yi ziyaret etmiş ve tatilini de ailesiyle Türkiye’de geçirmeyi tercih etmişti. Belçika Başbakanı Elio Di Rupo yaptığı kısa açıklamada Kral Albert’in sağlığının görevini istediği gibi yürütmesine engel olmasından hükümet olarak üzüntü duyduklarını ve verilen karara saygı duyduklarını söylemekle yetindi.