İngiliz kanalının ezan yayını kararı tartışma yarattı

   İngiltere'nin en popüler tabloid gazetesi The Sun, Channel 4’u boykot çağrısı yaparken kanalın patronu Ralph Lee’yi kararından dolayı eleştirdi. Gazete, internet üzerinden açtığı "Channel 4’ün ezan yayını yapması doğru mu?" anketinde okuyucuların görüşlerine başvurdu. Anket sonucunda 26 binden fazla kişi kanalın yayın kararını haksız bulurken yaklaşık 9 bin kişi kanalın ezan yayını kararını onayladı. Gazete, Kraliçe 2 Elizabeth’in taç giyme yıldönümü gibi bazı ulusal olayların bile bazı televizyon kanallarınca yayınlanmazken 'Channel 4'un Müslümanlar için böyle bir yayın yapmasının doğru bir karar olmadığını iddia etti.

BURASI MÜSLÜMAN BİR ÜLKE Mİ?

   Müslüman yazar Anila Baig, The Sun gazetesinde yayınlanan yazısında Channel 4’u sert dille eleştirdi. "Channel 4’u boykot et, burası Müslüman bir ülke mi?" diye yazan yazar, hiçbir Müslüman'ın sabah 03.00'te ezan dinlemek için Channel 4’u açmayacağını savundu. Yazar, "Ezanı Türkiye’de ya da Fas’a tatile gidenleriniz varsa duymuşsunuzdur. O saatte uyanık olanlar sadece gece kulübünden dönen sarhoşlar olacak ve inanın bana hiçbir Müslüman ezanı dinlemek için Channel 4’u açmayacak. Bizim zaten İslami kanallarımız var ve bazı Müslümanlar Ramazan boyunca televizyon bile izlemiyor" diyerek kanalın kararını eleştirdi.

   Ramazan ayı boyunca ezan yayını yapacağını açıklayan ilk İngiliz TV kanalı Channel 4’ün programlardan sorumlu müdürü Ralph Lee ise yoğun eleştirilere rağmen kararlarından vazgeçmeyeceklerini söyledi. Nüfusun yaklaşık yüzde 5’inin aktif olarak Ramazan ayını takip ettiğini belirten Lee, bu kararlarıyla İslam dinini terörizm ile bağdaştıran izleyicilerini provoke etmeyi amaçladıklarını belirtti. Hıristiyan çevreler ise İngiliz asker Lee Rigby’nin öldürülmesinin ve camilere yapılan saldırıların ardından her iki toplum arasındaki tansiyonu yükseltebileceği endişesiyle Channel 4’u kararından dolayı suçluyor. İngiliz TV kanalı, önümüzdeki salı gününden itibaren Ramazan ayı boyunca saat 03.00'te müezzin Hasan Resul’un okuyacağı sabah ezanını yayınlayacak.