Otomotivciler vites büyüttü

Bu yıl sonu için 20 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini hatırlatan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, "Hedefi tutturur, hatta biraz da geçeriz diye düşünüyorum. Hedefimizin ne kadar doğru olduğunu düşünüyorum" dedi.

Sabuncu, döviz kurunun artmasından da memnun olduklarını dile getirdi. Haziran ayında Türkiye genelinde gerçekleştirilen 11 milyar 832 milyon 693 bin dolarlık ihracatın 1 milyar 805 milyon 218 bin dolarlık kısmı otomotiv sektöründen yapılırken, yılın ilk 6 aylık döneminde ise ülke genelinde yapılan 74 milyar 661 milyon 663 bin dolar ihracatın 10 milyar 549 milyon 634 bin dolarlık kısmı otomotivden gerçekleştirildi. İhracat hedefi ve gerçekleştirilen oranlar ile ilgili değerlendirmede bulunan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, yıl sonu hedefinin 20 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Sabuncu, "Sektörde yılın ilk 6 ayında 10.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Hedefi tutturur, hatta biraz da geçeriz diye tahmin ediyorum. Hedefimizin ne kadar doğru olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Son dönemdeki döviz kurundaki artış ile ilgili değerlendirmede de bulunan Sabuncu, doların yükselmesi ile birlikte Euro'nun da arttığını belirtti. Sabuncu, "Çapraz pariteden dolayı ikisi de artıyor. Genel olarak değerlendirdiğimizde sektörün yüzde 90'ı Euro ile iş yapıyor. Ancak kurun artması rekabetçilik açısından iyi. Çıkıp, inmesi ise kötü bir durum. Döviz kuru bu oranlarda kalırsa iyi olur. Bize göre kur 2.60 olması lazım" dedi.

DÜNYADA ARAÇLAR ÜZERİNDEN EN YÜKSEK VERGİ ALINAN ÜLKEYİZ

   Orhan Sabuncu, otomotiv sektöründe Türkiye'nin 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi için vergilerin kademeli olarak düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Sabuncu, "Türkiye'nin 2023 hedefi var. Buna ulaşılması için zincirleme hareket edilmeli. İç pazardoaki satışlar artmalı, bunun olması için de yatırım gelmesi lazım. Yabancı yatırımcı da öncelikle iç pazar için ülkeye yatırım yapar. İç pazarın gelişmesi için de satışlar artmalı. Bunun için de ÖTV'nin düşmesi lazım. Maliye Bakanı bu konuda farklı açıdan bakıyor olabilir. İç pazarı güçlendirmemiz lazım için kademeli olarak ÖTV düşürülmeli. Dünyada araçlar üzerinden en yüksek vergi alınan ülkeyiz. Bunun indirilmesi lazım" diye konuştu.