İzmir'de yüzülebilir körfez'e doğru...

   Körfez'e akan Meles ve Arap derelerinde temizlik çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, suyun denize akışını engelleyerek koku yapan 5 bin 500 ton malzeme çıkardı. İZSU, Manda Deresi’nde de temizlik çalışmalarına başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün her yıl olduğu gibi bu yıl da Meles ve Arap derelerinde başlattığı geniş kapsamlı temizlik çalışmaları sürüyor.

   Yaz temizliği kapsamında Meles ve Arap derelerinin denize çıkış ağızlarında biriken hem istenmeyen kokulara hem de dere içlerindeki suyun denize çıkışına engel olan malzemeler alınmaya başlandı. 3 vardiya halinde aralıksız devam eden temizlik çalışmaları kapsamında öncelikle dere tabanında biriken organik ve inorganik malzemeler uzun bomlu ekskavatörle temizleniyor. Haziran’ın ikinci haftasında başlayan çalışmalarda bugüne kadar 5 bin 500 ton malzeme çıkarıldı. İZSU Genel Müdürlüğü, Manda Deresi’nde de temizlik çalışmalarına başladı.

TEMİZLİK YAZ BOYUNCA SÜRECEK

   Temizlik çalışmaları hakkında bilgi veren İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, şunları söyledi; “Yağışsız zamanlarda Meles ve Arap derelerindeki durgun birikintilerde özellikle organik ve inorganik içerikli malzemelerin aşırı sıcaklarda kokuya neden oluyor. Atılan malzemeler ve yağışların da etkisiyle içerisi katı atık dolan derelerimizde her yaz olduğu gibi bu yıl da ciddi bir temizlik çalışması başlattık. Böylece bir yıl içinde biriken atıkların yağışlarla birlikte Körfez’e akma riskini önlüyoruz ve dereleri koku kaynağı olmaktan çıkartıyoruz. Temizlik çalışmaları sırasında kokuyu en az düzeye indirmek için çamur pompaları kullanarak ve kimyasal madde dozlaması yaparak çamuru hızla susuzlaştırıp taşıyacağız. Dere temizlik çalışmalarımız yaz boyunca sürecek. Yıl içinde de derelerimizi sürekli temizleyerek Körfez’i korumaya devam ediyoruz.”