İzmir'deki kentsel dönüşüm çalışmaları....

    Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm ile birlikte projeyi bölge halkına tanıtan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Buraya para kazanmak için değil, kenti yeniden kurmak, insanlarımızı mutlu etmek ve malınızı mülkünüzü korumak için geldik” diye konuştu. Yerinde dönüşümün uygulanacağı bölgede, kişi başına düşen yeşil alan miktarının 18 kat artacağı bildirildi. Geçtiğimiz günlerde Bayraklı’daki kent dönüşümü projesini kamuoyuna açıklayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez Uzundere’ “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi”ni, uygulama bölgesi olan Uzundere’de halka tanıttı.

   Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm’ün de katıldığı tanıtım toplantısına vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. İzmir-Aydın-Çeşme otobanı yanında bulunan Uzundere’de, 32 hektarlık alanda uygulanacak ve 497 yapı ile 1172 bağımsız bölümü kapsayacak projeyle ilgili çalışmaların Uzundere halkının beğenisine sunulduğu tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bilimi ve teknolojiyi kullanarak, ben yaptım-oldu mantığının aksine yaşanılası bir kent kurmak istediklerini açıkladı. Yolları ve yeşil alanları, spor ve sosyal tesisleri, kültür merkezi, pazaryeri ve otoparkı ile insanların mutlu, huzurlu ve güvenli yaşayacağı bir kent için çalıştıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “Sizlerden istediğimiz tek bir şey var. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu projeyi, para kazanmak için yapmıyor. Tam tersi buraya para harcamak ve destek olmak için, kenti yeniden kurmak için yapıyor.

   Uzlaşmayı ve dönüşümü ne kadar hızlı gerçekleştirirsek o kadar iyi. Bu projenin garantisi, Türkiye’nin en önemli kuruluşlarından biri olan İzmir Büyükşehir Belediyesi kurumudur. Bugün ben varım, yarın bir başkası olur. Adil dağıtım yapacak olan, müteahhitle sizi buluşturacak olan biziz. Verilebilecek olan ne varsa sonuna kadar verilecek. Biz sizin hakkınızı hukukunuzu korumak, daha güzel bir kent kurmak için geldik” dedi.

İŞİN ÖZÜNDE UZLAŞMA VAR

   Söz konusu projeyi Belediye Yasası’nın 73. maddesine göre yaptıklarını hatırlatan ve projenin özünde “uzlaşma” olduğunun altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz sizin de eliniz güçlü olsun, bizim de elimiz güçlü olsun, gönül rızası olsun, anlaşarak yapalım, rızasız iş olmasın diye 6306 sayılı yasayı kullanmadık, teklifte bile bulunmadık” diye konuştu. Bakanlık tarafından ‘riskli alan” ilan edilen Cennetçeşme’yi 3 sene önce istediklerini ancak bölgenin kendilerine verilmediğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, hak sahiplerine seslenerek, “Eğer aldanmak ve aldatılmak istemiyorsanız, evinizi, barkınızı arsanızı satmayın. Biz ne yaptığımızı göstereceğiz, Bakanlık’ın riskli alan ilan ederek yetkiyi bizden aldığı Cennetceşme’deki alanda ne yaptığını da her birlikte göreceğiz. Burada bizimle uzlaşmayabilirsiniz. Ama oradaki vatandaşlarımız uzlaşmak zorunda kalacak. Aramızdaki en büyük fark bu. Bu işe başlama tarihimiz, uzlaşmanın sağlanacağı tarihtir” dedi.

   Bu işten vatandaşlarımız karlı çıkacak“Karabağlar Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi”nin en önemli özelliğinin, Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi’nde olduğu gibi ‘yerinde dönüşüm’ olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bayraklı’da da böyle bir sunum yaptık, herkes çok memnundu. Bugün bizi eleştiren arkadaşlardan birisi de o gün toplantıyı izledi ve gelip tebrik etti. Şimdi o arkadaş, ‘Aziz Kocaoğlu, bugüne kadar ne yaptı ki, sakın ha uzlaşmaya yanaşmayın’ diye gazetelere röportaj veriyor. Bu yanlıştır, kenti geriye götürmektir. Buna benim söyleyeceğim laf da yok. 9 senedir karşınızdayım. Oturmam, kalkmam, yediğim, içtiğim, köküm, kütüğüm, ailem, her şeyim ortada. Bayraklı’da olduğuna göre, burada da çok yakında aynı şey olacak.

   Uzlaşmaya anlaşmaya yanaşmayın diyecekler, size böyle propaganda yapacaklar. Herkes birini değerlendirir, oyunu özgür iradesiyle kullanır ama hizmeti engellemek için, bu şekilde propaganda yapmak siyaset değildir. Kim, hangi partiyi nerede görmek istiyorsa, vatandaşımız karar verecek, onu getirecek, ondan sonra hizmet yarışı başlayacak. Biz de bunun için buradayız. Başka bir amacımız olabilir mi? Belediye başkanlığı, siyaset para kazanılacak bir makam değildir. Vatandaşa hizmet aşkıyla yapılacak bir iştir. Buradan bütün vatandaşlarımızın karlı çıkacağını ben söylüyorum. Siz yapılacak binaları, maliyet fiyatından alacaksınız, müteahhitin satacağı fiyattan almayacaksınız.”

"UZUNDERE'Yİ TOKİ'YE VERMEYİZ"

   Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, projeden çok etkilendiğini ifade etti. “Ben Uzundere’yi böyle görmek istiyorum. Bundan üç yıl önce, içinde bulunduğumuz bu alanı bu şekliyle hayal edebilen yoktu. Bu proje diğerlerini de tetikleyecek. Aziz Başkan’ın emrinde, ilçe belediye başkanı olarak her zaman sizlerle beraber olacağım. Uzundere’yi TOKİ’ye vermeyeceğiz. Uzundere, kendine yakışan bir projeyle gelişim sağlayacak. Evlerinizde gülü güle oturun” dedi. Toplantıda projenin detaylarını ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin anlattı. Şahin, projede daha fazla yeşil alan ve sürdürülebilirlik kriterlerini göz önüne aldıklarını kaydetti. 1172 bağımsız bölümü kapsayan Karabağlar Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi tamamlandığında, toplam 3 bin 216 bağımsız bölüm oluşturulacağını söyleyen Şahin, bölgenin ulaşım açısından avantajlı olduğuna değindi.

   Suphi Şahin, “Jeolojik tespitlerde herhangi bir olumsuzluk görülmedi. Bölgenin topografyası bize, maliyet ve yapım aşamasında hız anlamında avantaj sağlayacak. Burada, kamu elinde çok az bir parsel bulunuyor. Şahıs parseli yüzde 94 gibi ciddi bir rakamdır. Mevcut inşaat alanı 120 bin metrekaredir” dedi. Şahin, projenin bir diğer önemli özelliğinin de kişi başına düşen yeşil alan miktarını 1 metrekareden 18 metrekareye çıkartması olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Projede, 149 bin metrekare konut alanı, 66 bin metrekare alan rekreasyon alanı, park alanları ve çocuk oyun alanları, 10 bin metrekare ise sosyal donatı olarak ayrıldı.

   Depreme dayanıklı, sağlıklı ve güvenli, 13 ayrı konut tipi oluşturacağız. Projeden 4 bin 322 kişi faydalanacak.” Uzundere’de bugüne kadar neler yapıldı? - 32 hektar alanda, 497 yapı ve 1172 bağımsız bölümü kapsayacak proje, 11 Kasım 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere İzmir Valiliği’ne gönderildi. - 3216 adet yeni konut yapılması hedeflenen Uzundere Projesi, 9 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. - Uzundere Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi tarafından mülkiyet durumu, bina ve ölçüm tespitleri ile hak sahiplerinin belirlenmesi çalışmaları tamamlandı. - Alanda yapılan çalışmaları hakkında halkın bilgi sahibi olmaları ve proje hazırlığına katılmaları amacıyla, alan sınırları içerisinde bulunan, 3962/1 sokak No:9 adresindeki yapı “İletişim Merkezi” olarak 23 Mart 2013 tarihinde hizmete açıldı. - Halkı proje süreci hakkında bilgilendirmek amacıyla, farklı zamanlarda bölge içerisindeki 5 ayrı kahvehanede bilgilendirme toplantıları düzenlendi ve vatandaş talepleri değerlendirildi.