Diyanet’ten müftülüklere 'spor' genelgesi

   Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından müftülüklere gönderilen genelgede, camilerde spor faaliyetlerinde bulunulmaması istendi. Milas Ulu Cami’de çocukların badminton oynaması üzerine çıkan haberlerin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı müftülüklere “Sosyal ve sportif faaliyetlerin icrasında dikkat edilmesi gereken hususlar” başlıklı bir genelge gönderdi.

   Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez imzasıyla yayımlanan genelgede, “Yaz Kur’an kurslarımızda çocuklarımızın tatil döneminde olduklarını dikkate alarak eğitim ve öğretim faaliyetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi Kur’an kurslarının tanıtılması, Kur’an öğretimine ilgi ve sempatinin yaygınlaştırılması ve canlı tutulması amacıyla kurs saatleri dışında öğrencilerin gelişim düzeylerine uygun öğreticilerin gözetiminde gerekli önlemler alınarak bazı sosyal ve sportif faaliyetler gerçekleştirilmektedir" denildi. Bu faaliyetlerin profesyonel olarak icra edilmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü ile işbirliği protokolü imzalandığı belirtilerek şöyle denildi: "Ancak, yaz Kur’an kurslarının açılmasıyla birlikte Kur’an eğitim ve öğretiminin yapıldığı bazı kurslarda İslam dininin temel ilkeleriyle camilerin adab, saygınlık ve mehabetiyle örtüşmeyen bir takım etkinliklerin az da olsa icra edildiği müşahede edilmektedir.

   Yaz Kur’an kurslarındaki sportif faaliyetlerin cami içerisinde değil varsa spor tesislerinde imkan bulunmaması halinde cami müştemilatında müsait yerlerde yapılması, ayrıca her türlü sosyal, sportif ve eğitici faaliyetlerin İslam dininin inanç, ibadet, ahlak ilkelerine ve yaz Kur’an kurslarının öğrencilere kazandırmak istediği temel hedeflere uygun yerine getirilmesi, kurslarda istismar polemik ve siyasi malzeme konusu yapılacak hususlardan kaçınılması ve hiçbir etkinliğin magazinleştirilmemesi önem arz etmektedir. Allah’ın evleri olan camilerin mehabetini Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurumsal kimliğini ve toplum nezdindeki saygınlığını zedeleyecek, özellikle yaz Kur’an kurslarında tartışmalara sebep olacak her türlü faaliyetten uzak durulmasını önemle rica ederim.”