Atatürk'ün hatırası bakımsızlıktan kuruyor..

Yavuz KUŞDEMİR/DHA - Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının, İstiklal Harbi yıllarında,altında karargah kurup, gölgesinde kararlar aldıkları Uşak’ın Eşme İlçesi’ne bağlı Takmak Köyü’nde bulunan 185 yaşındaki, meşe ağacı, bakımsızlık ve ilgisizlikten kurumaya başladı.

Uşak Orman İşletme Müdürlüğü, Takmak Köyü, Mezikler Mevkisi’ndeki, 16 metre boyunda, gövdesi 58 santimetre, tepe tacı ise 27 metre olan olarak ölçülen, 185 yaşındaki palamut meşesi ağacının anıt ağaç olarak tescil edilmesi için 4 yıl önce rapor hazırladı. Hazırlanan rapor, İzmir 2'nci Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunuldu. Kurul, Atatürk ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı’nda, 3 Eylül 1922 tarihinde, karargah kurup, gölgesinde tarihi kararları verdikleri ağacı, 13 Şubat 2009 tarihinde anıt ağaç olarak tescil etti. Ağacın bulunduğu Hazine’ye ait 5 bin 400 metrekere arazide, rekreasyon alanı olarak kullanılmak üzere Uşak İl Özel İdaresi’ne tahsis edildi.

2008 yılında yıldırım düşmesi sonucu zarar gören ağacın korunması için tescilin ardından yanına paratoner kuruldu, kurumaması içinde etrafında bir su havuzu oluşturuldu. Ancak bulunduğu alana rekreasyon alan yapılmayan ağaç koruma çemberine de alınmayınca gölgesi, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılarının mekanı oldu. yanındaki su havuzu zamanla yok olup, giderken, etrafı da içki şişeleriyle çöplüğe döndü. Bakımsızlıktan kurmak üzere olan anıt ağacın içler acısı durumu Uşaklılar’ı ce çevrecileri endişelendirdi.

"TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

CHP Uşak İl Başkanı Bülent Horasan, Atatürk ve silah arkadaşlarının Takmak Köyü’nde konakladığını hatırlattı. Horasan, şöyle dedi:

"Mustafa Kemal Paşa savaşın sonraki kısmı ile ilgili önemli kararları burada vermiştir. Uşaklılar için tarihsel önemi olan anılarda yer eden Atatürk Ağacı’na ilgisizlik kabul edilemez. Ağacın tescil edilmesine rağmen korunmayıp, kaderine terk edilmesi manidardır. Konuyla ilgili olarak gerekli mercilere müracaatta bulunarak ağacın eski günlerinde ki heybetine kavuşması için konunun takipçisi olacağız." İl Özel İdaresi yetkilileri, konuyla ilgili açıklama yapmak istemedi. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı sırasında söz konusu ağacın gölgesinde otururken çekilmiş fotofrafı kaymakamlığın internet sitesinde yayınlandı.