Dev narko terör operasyonu

   Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı’nın sevk ve idaresinde Lice, Hazro ve Kocaköy ilçeleri kırsalında asker, polis ve koruculardan oluşan 51 tim ve bin 10 personelin katılımıyla dev narko terör operasyonu için düğmeye basıldı.

   Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı idaresinde Lice ilçesi Esenler köyü ve Eldeğmez mezrası, Hazro ilçesi Meşebağları, Kırmataş ve Sanerik köyleri ile Kocaköy ilçesi Gözebaşı ve Boyunlu köylerinin civar arazisinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca açılan Narko Terör soruşturma dosyası kapsamında tespit edilen yasadışı kenevir ekim alanlarının imhasına yönelik olarak sabah saat 04.00’da operasyon başlatıldığı belirtildi. Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada operasyon öncesi İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’nce kırsal alanındaki suç unsurlarına yönelik yapılan istihbari çalışma neticesinde, belirtilen bölgelerde geniş vadilere yayılmış şekilde yasadışı kenevir ekiminin yapıldığının tespit edildiği bildirildi.

   Açıklamada, “Operasyonda; Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı’nın sevk ve idaresinde toplam 51 tim ile güvenlik tedbirlerini içeren çember oluşturulmuş, İl Jandarma Komutanlığı KOM Şubesi ve Narkotik timler ve adli jandarma ekipleri ile İl Emniyet Müdürlüğü narkotik ekipleri vasıtasıyla da yasadışı kenevir ekim tarlalarının imha faaliyeti başlamıştır.

   Operasyona; Diyarbakır Jandarma Özel Harekat Taburu, Lice Jandarma Komando Alayı, Silvan Jandarma Komando Alayı, Dicle Jandarma Komando Tabur Komutanlığı, Kocaköy Jandarma Asayiş Komando Bölüğü, Hani Jandarma Asayiş Komando Bölüğü, Mardin İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, GKK operasyon timleri ve İl Emniyet Müdürlüğü Polis Özel Harekat ve KOM ekipleri olmak üzere toplam 51 tim kuvvet katılmaktadır. Ayrıca Jandarma Bölge Komutanlığı’nca 1 adet skorsky helikopter, 1 adet taarruz helikopter kolu, 12 adet kirpi ve 17 adet kobra tipi zırhlı araçlar ile destek sağlanmakta ve İnsansız Hava Aracı (İHA) ile havadan keşif icra edilmektedir. Operasyonla ilgili adli işlemler Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca verilen yetkiler kapsamında yürütülmektedir” denildi.

  Açıklamada operasyona katılan timler ile ilgili de detaylı bilgilere yer verilirken, hedefin bu operasyonla 3 milyon kök kenevir bitkisinin imha edileceği bildirilerek şu bilgiler verildi: “Operasyonda güvenlik çemberinde 770, narkotik müdahale ekiplerinde ise 240 olmak üzere toplam bin 10 personel görev almaktadır. Bunlardan 600’ü jandarma, 200’ü GKK ve 200’ünü polis oluşturmaktadır. Operasyonda 10 kilometre uzunluğunda 7 kilometre genişliğinde bir alanda faaliyet icra edilecek olup, operasyon neticesinde tahmini olarak 3 milyon kök kenevir bitkisinin imha edilmesi hedeflenmektedir.”