Çiçek’in, yeni Anayasa mesaisi başlıyor

   TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yarın yeni anayasayla ilgili siyasi partilerin genel başkanlarını ziyaret edeceğini hatırlatarak, "Tabloyu önlerine koyacağım ama işi fazla uzatacak durumumuz yok çünkü seçimler kapıya geldi. Seçim ortamında bu işleri yapmak gerçekten zordur, her işin bir zamanı var" dedi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyeti Başkanlık Divan Salonu’nda kabul etti.

   Çiçek, yaptığı konuşmada, yeni anayasanın ne kadar önemli olduğunu hep vurguladıklarını belirten belirterek, "Sizler talep ettiniz. Bu başlangıçta sadece meslek örgütlerinin talebi iken sonra toplumsal talebe dönüştü. İçinden geçtiğimiz süreçler, dünyada, bölgede olup bitenler de anayasa konusunu tahminlerimizin ötesinde daha önemli kılmaya da başladı. Geldiğimiz nokta itibariyle yeni bir anayasa artık meslek örgütlerinin değil toplumsal talep, bir mecburiyet haline geldi" dedi. Türkiye’nin bugün bulunduğu noktadan daha iyi noktaya gitmesi için bunun iki tane ön şartının olduğunu söyleyen Çiçek, bunlardan birinin huzur olduğunu ifade etti.

   Huzur olmadığı zaman o ülkede kalkınma olmayacağına işaret eden Çiçek, "Yıkılacak duvarın altına hiç kimse oturmaz, kavgalı eve kız da vermezler. Bunlar bizim atasözlerimiz. Huzur yoksa, yarın ne olacağı belli değilse her gün iç kargaşa, başka türlü sıkıntılar olursa yatırımcı yatırım yapmaz. Türkiye ile ilgili karar verecek olanlar varsa karar vermez. O zaman da Türkiye kaybeder" ifadelerini kullandı.

"PARLAMENTOLAR ÇÖZÜM KAYNAĞI OLMALI"

   Parlamentoların çözümün kaynağı olması gerektiğini anlatan Çiçek, yaşanılan olumsuz görüntülerin sıkıntı yarattığını dile getirdi. Parlamentonun, her şeyin uygarca müzakere edildiği, kaba, yaralayıcı, hakaret içermeyen bir üslupla Türkiye’nin her meselesinin konuşulduğu yer olduğunu hatırlatan Çiçek, "Kavga, dövüş, vurdulu kırdılı görüntüler milletvekilliği sıfatıyla da bağdaşmıyor. ’Yüce Meclis’ lafının arkasına da bu görüntüler yakışmıyor. Herkesi sorumlu davranmaya davet ediyorum. Biz topluma iyi örnek olmalıyız, güzel örnekleri biz başlatmalıyız.

  ’Benim ne güzel parlamentom, Meclisim var’ demelidir, aksi taktirde millet Meclis’te ’benim meselemi konuşmuyor kavga ediyor’ der, bu da parlamentonun itibarını büyük ölçüde sıkıntıya sokar" şeklinde konuştu. Huzuru bozacak hiçbir davranışı biz doğru bulmadıklarını ifade eden Çiçek, taleplerin kurallar çerçevesinde yapılması gerektiğini söyledi. Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hele hele cebir ve şiddet varsa işin içerisinde bu asla hukuken himaye görmeyecek bir davranıştır. AİHM’in kararlarına göre de her türlü fikir söylenebilir ama cebir ve şiddet asla bir hak arama yöntemi olamaz, hukukun himayesinde olmaz. Nitekim bunu yöntem olarak kabul eden partilerin bile kapatılmasına hem Türkiye ile ilgili hem de son olarak İspanya ile ilgili karar vermiştir. Bunda hepimizin mutabık olması gerekiyor, siyasi kanatlar ne olursa olsun." İkinci olarak istikrarın önemli olduğunu belirten Çiçek, "İstikradan kasıt genelde dar anlamda, bir partinin tek başına Meclis çoğunluğu elde etmesi olarak düşünürüz.

   Elbette bu önemlidir ama en az bunun kadar önemli olan da hukuki istikrardır" dedi. Yeni anayasa çalışmaları kapsamında siyasi partilerin genel başkanlarını ziyaret edeceğini söyleyen Çiçek, konuşmasında şunları kaydetti: "Bir defa daha ne düşünüyorlar, bu tabloyu kendi önlerine koyacağım. Bu kararı da dört siyasi partiyi temsilen komisyonda bulunan arkadaşlarımız aldı. Ama işi fazla uzatacak durumumuz yok. Çünkü seçimler kapıya geldi. Seçim ortamında bu işleri yapmak gerçekten zordur. Her işin bir zamanı var. Bak şimdi yarın Ramazan. Ramazan orucu, Ramazan ayında tutulur. Ramazan geçtikten sonra Ramazan orucu tutulmaz. Her işin de bir yapım zamanı var. Canhıraş bir seçim mücadelesine giren siyasi partiler oturup anayasa yapamaz. Bu bizim baştan da kabul ettiğimiz husustu. Önümüzde de fazla zaman kalmadı.

   Onun için maalesef o yönde sizin bunca gayretinize, desteğinize rağmen toplumun önüne eksiğiyle, fazlasıyla, ’bu da bizim tarlanın mahsulüdür, sivil bir anayasadır’ diye bir anayasa bugün itibariye halen koyamamış olmanın üzüntüsü içerisindeyim. Bana düşen vebal neyse ben bunu almaya hazırım. Ama partilerimiz de artık bu işin farkında olmalılar." Hisarcıklıoğlu, TBMM ve siyasetin gerginleştiği dönemlerde Çiçek’in çıkışlarıyla, tekrar normalleşme konusundaki katkılardan dolayı da özel sektör olarak teşekkür ettiklerini belirterek, özel sektörün huzur ve istikrar istediğini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, "Bu noktada katkılarınızı çok iyi biliyoruz. Zor bir dönemde zor bir görevi üstlendiniz. İnşallah yarın yapacağınız görüşmeler sonrasında anayasa uzlaşma komisyonu çalışmalarına devam ederek Türk insanının kendi anayasasını eksiğiyle, noksanıyla yapabildiğini inşallah göreceğimiz umudu içindeyiz" ifadelerini kullandı.