Oğlu yerine babası rapora gönderilmiş

İzmir'de İrlandalı kadın cinayetleri olarak anılan olayla ilgili mahkeme sürecinde ilginç bir iddia ortaya atıldı.

Aydın Kuşadası'nda garson olarak çalıştığı restorana yemeğe gelen İrlandalı 16 yaşındaki S.G. ile arkadaş olup evlenmeye karar veren ancak, buna karşı çıkan anne Marion Elizabeth Graham ve arkadaşı Cathy Dınsmore’u İzmir’e getirip ormanda boğazlarını keserek öldürmekten tutuklanan Recep Çetin ile suç ortağı olmakla suçlanan babası Eyüp Çetin'in, 2'şer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılandıkları davaya devam edildi.

Cezai ehliyetinin bulunup- bulunmadığıyla ilgili rapor alınması için Recep Çetin yerine babası Eyüp Çetin’in hastaneye gönderildiği iddia edildi. Olay, 18 Ağustos 2011 tarihinde meydana geldi. Nüfus kaydına göre o tarihte 17 yaşında olan Recep Çetin'in İrlandalı kız arkadaşı S.G.’nin annesi 54 yaşındaki Marion Elizabeth Graham ve arkadaşı 50 yaşındaki Cathy Dinsmore, İzmir’in Buca İlçesi’nde, Kaynaklar bölgesindeki ormanlık alanda bıçaklanarak öldürülmüş bulundu. Genç kızla, garsonluk yaptığı restorana yemek yemeye geldiğinde tanışıp arkadaş olduğu ve evlenmek isteği belirlenen Reçep Çetin’in buna karşı çıktığı için İzmir’e getirdiği iki kadını bıçaklayarak öldürdüğü anlaşıldı. Recep Çetin ile kendisine yardım ettiği öne sürülen baba Eyüp Çetin tutuklandı. Recep Çetin’in kemik yaşının da 18’den büyük ve 23 olduğu belirlendi. Haklarında 2'şer kez ömür boyu hapis cezası istenen Recep Çetin ve babası Eyüp Çetin hakkında İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 8’inci duruşması bugün yapıldı. Duruşmaya tutuklu yargılanan Recep Çetin ve Eyüp Çetin ile tarafların avukatları katıldı. Cinayete yardım ettiği iddia edilen baba Eyüp Çetin, duruşmada kendisine söz verilmesi üzerine, "Kesinlikle böyle bir şey yok. Namusum şerefim üzerine yemin ederim. Ben kendi işinde gücünde olan gariban bir adamım. Bu olayla yakından uzaktan ilgim yok. Ailem perişan. 18 aydır cezaevindeyim. Maddi ve manevi olarak bittim. Suçsuzum, tahliyemi ve beraatimi istiyorum" dedi. Recep Çetin de dava kapsamında ifade veren gizli tanığın anlatımlarını kabul etmediğini, çelişkiler olduğunu söyledi.

"RAPORA YANLIŞ SANIK GÖNDERİLMİŞ"

Mahkeme başkanı, gizli tanıkla ilgili gelen HTS olarak bilinen 'geçmiş görüşme taraması' raporunda, cinayet saatinde olay yerinde olduğunun tespit edildiğini belirtti. Ayrıca cezai ehliyetinin bulunup bulunmadığıyla igili olarak Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne, sanık Recep Çetin yerine babası Eyüp Çetin'in sehven gönderilip rapor alındığı belirtildi. Gelen raporda, sanığın cezai ehliyetinin tam olduğunun belirtildiği vurgulandı. Yanlışlığın farkedilmesi üzerine sanık Recep Çetin'in rapor için hastaneye gönderildiği kaydedildi. Sanık Eyüp Çetin'in avukatı Aydoğan Yolyapan, mahkemeye gelen gizli tanığın HTS kayıtlarını kabul etmediklerini belirtti. Olay yerinde tekrar keşif yapılmasını ve müvekkilini yanlışlıkla rapor için gönderenler hakkında soruşturma yapılmasını talep etti. Ölenlerin yakınlarının avukatı Barış Kaşka ise gizli tanık ile ilgili gelen HTS raporlarının, tanığın orada bulunduğunun delili olduğunu vurguladı, yeni bir rapor alınmasına yer olmadığını söyledi.

Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç de olay yerinde yeniden keşif yapılmasına ve yeni HTS raporunun alınmasına gerek olmadığını belirtti. Kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Eyüp Çetin'in avukatının tüm taleplerini reddedip, sanıkların tutukluluk halinin devamına, Recep Çetin'in cezai ehliyetiyle ilgili raporun beklenmesine karar verip, duruşmayı erteledi.

"DAVANIN GİDİŞATI İYİ”

Avukatı Barış Kaşka ile birlikte gazetecilere açıklama yapan, öldürülenlerden Marion Elizabeth Graham'ın eski eşi Raymond Meguinness, duruşma için İrlanda’dan geldiğini, davanın gidişatının olumlu olduğunu düşündüğünü belirtti. Meguinness, cinayetin tek kişi tarafından işlenmediğine inandıklarını, HTS raporlarının gizli tanığın orada bulunduğunu teyit ettiğini söyledi. Yargılama süresini uzun bulup bulmadıkları yönündeki soruya ise Meguinness, "Bizim açımızdan önemli olan yargının uzunluğundan ziyade, adaletin tecelli etmesi. İki sanığın ağır ceza almalarıyla adaletin yerini bulacağına inanıyorum" dedi.