İzmir'in hava kirliliğine çözüm önerisi...

   İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’de hava kirliliğinin önlenebilmesi için Doğalgaz kullanımının zorunlu hale getirilmesi ve doğalgaza geçiş sürecinin 1 yıl ile sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin birçok ilinde benzer uygulamaların hayata geçirildiğini belirten Demirtaş, “Kentimizde daha temiz bir hava teneffüs etmek istiyorsak, mutlaka doğalgaz kullanımını yaygınlaştırmalıyız” diye konuştu.

   İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 72. İklimlendirme ve Doğalgaz Tesisat Grubu meslek komitesi üyeleriyle birlikte, İzmirgaz A.Ş. Genel Müdürü Burçin Yandımata’yı ziyaret etti. İzmirgaz Genel Koordinatör’ü Halil Tataş, Kolin İnşaat CEO’su Dr. Cantekin Dinçerler, İzmir Ticaret Odası 72. Grup Meclis Üyeleri Lütfi Kılıç, Melih Göktanır ve meslek komitesi üyeleri Salih Mümtaz Karaaslan ve Abdülhalim Çelik’in katıldığı görüşmede, İzmir’de hava kirliliğinin önlenebilmesi için doğalgaz kullanımının arttırılmasına yönelik ortak çalışma yapılması yönünde fikir birliğine varıldı.

GENİŞ KATILIMLI TOPLANTI DÜZENLEYECEĞİZ…

   Doğalgazın ekonomik olmasının yanı sıra hava kirliliğine de yol açmadığına dikkat çeken Demirtaş, “Problemin önemi konusunda İzmirgaz ile hemfikiriz. İzmir’de son 5 yıllık hava kirliliği konusunda araştırma yaparak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirgaz ve 72. Meslek Komitemiz ile geniş katılımlı bir toplantı yapılması konusunda çalışmalara başlayacağız” dedi.

   Demirtaş, geçtiğimiz hafta da konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Çevre ve Şehircilik İzmir İI Müdürü Ata Erpolat ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Mehmet Özsakarya’yı ziyaret ettiklerini, yapılan görüşmelerden olumlu sonuçlar aldıklarını belirtti. Doğalgaz kullanımı konusunda İzmir Valiliği’nin karar alması gerektiğini söyleyen İzmirgaz A.Ş. Genel Müdürü Burçin Yandımata, “Türkiye’nin birçok ilinde doğalgaz kullanımı zorunlu hale getiren karar var. Ancak İzmir’de bu konuda bir düzenleme yapılmadı. Bugün İzmir’de ulaşılan doğalgaz aboneliği sayısı tamamen İzmirgaz’ın başarısıdır.

   İstanbul, Ankara, Denizli, Eskişehir, Bursa, Şanlıurfa ve daha birçok ilde bu konuda düzenleme yapıldı. Benzer bir düzenlemenin İzmir’de de yapılmasını istiyoruz. Bu konuda yapılacak girişimlerde işbirliği yapmaya hazırız. Özellikle kamu kurumlarının doğalgaz kullanımına geçişi, kamuoyunda bir güven yaratıyor. Bu nedenle kamu kurum ve kuruluşlarında da doğalgaza geçilmesini önemsiyoruz” diye konuştu. İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Melih Göktanır ise, “Bazı illerde hava kirliliğini engellemeye yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, doğalgaz kullanımı zorunlu hale getirilmiş. Ancak İzmir’de henüz böyle bir düzenleme yok. Amacımız, hava kirliliğinin azaltılması ve sektörümüze katkı sağlamak. Özellikle toplu konut, siteler ve devlet kurumlarında doğalgaz kullanımını sağlamak amacıyla düzenleme yapılmasını istiyoruz” dedi.