Bakanlık bekletilme iddiasını yalanladı

   Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Mersin ve İskenderun limanlarında, Körfez ülkelerine yük taşıyan 450 TIR’ın 5 gündür bekletildiği haberlerinin doğru olmadığını açıkladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 8 Temmuz 2013 tarihinde bir gazetede, “Ortadoğu’ya ihracatımız durdu” başlıklı haberde Ro-Ro gemileriyle Mısır üzerinden Körfez ülkelerine yük taşıyan yaklaşık 450 TIR’ın Mersin ve İskenderun limanlarında bekletilmeye başlandığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Mısır’daki karışıklıktan dolayı 5 gündür gemilerin çıkışına izin vermediği iddiasının yer aldığı hatırlatıldı.

   Ro-Ro taşımacılığı kapsamında Mısır’a gitmek üzere İskenderun ve Mersin Limanlarında Gümrük İdareleri kaynaklı bekleyen hiçbir araç ve gemi bulunmadığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Mersin Limanı ile Mısır’ın Port Said ve Damietta Limanları arasında yapılan düzenli Ro-Ro seferleri 26 Nisan 2012 tarihinde başlamış ve 07 Haziran 2013 tarihine kadar sorunsuz bir şekilde devam etmiştir. Bu tarihten sonra Ro-Ro seferi yapan gemi, ilgili acente ve nakliyecilerin talepleri çerçevesinde seferlerini İskenderun Limanı’ndan yapmaya başlayarak sürdürmüştür. Halihazırda Mersin Limanı’nda Ro-Ro ile Mısır’a gitmek için bekleyen herhangi bir TIR bulunmamaktadır. Diğer taraftan, İskenderun-Port Said (Mısır) arasında düzenli olarak 22 Ağustos 2012 tarihinde başlamış olan Ro-Ro seferleri bugüne kadar devam etmektedir.

   Bugün itibarıyla, İskenderun Limanı’ndan gümrük işlemleri nedeniyle bekleyen herhangi bir araç veya gemi bulunmamaktadır. Mevcut durumda limanda işlemleri zamanında tamamlanmış olup gitmeyi bekleyen 270 araç bulunmaktadır. Beklemelerin; Ro-Ro şirketi, acente ve nakliyecilerin Mısır’da yaşanan gelişmeler karşısında ihtiyat amaçlı yaptıkları ayarlamalardan kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Konu, durumun muhatapları ile yakından takip edilmekte olup, herhangi bir problem yaşanmaması için gerekli her türlü tedbir alınmaktadır. Bu itibarla, haberde belirtilen; Mersin ve İskenderun Limanlarında Ro-Ro ile Mısır’a gitmek için TIR’ların bekletildiği ve Gümrük İdaresi tarafından gemilerin çıkışına izin verilmediği haberi asılsızdır."