Yabancı turist sayısı yüzde 22.5 arttı

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Ar-Ge Biriminin derlediği verilere göre, 3 aylık dönemde, Almanya'da yüzde 7.4 büyüme yaşanırken, bu ülkeden gelenlerin sayısı 561 bine yükseldi. Rusya pazarındaki yükseliş de yüzde 18'i aşarken, Rusya'dan Ocak-Mart döneminde Türkiye'ye gelenlerin sayısı 195 bine yükseldi. Yüzde 14 dolayında büyüyen İngiltere pazarından gelen ziyaretçilerin sayısı da 130 bini aştı. Geçen yıldan beri yavaşlayan Fransa pazarındaki gerileme ise yüzde 9 dolayında oldu.

Türkiye, 3 aylık dönemde Kuzey ve Orta Avrupa pazarlarında çift haneli büyümeleri yakalarken, Lüksemburg ve Fransa'nın dışında gerileme görülmedi. Avrupa pazarlarının tamamı 3 aylık dönemde yüzde 14 büyüme gerçekleştirerek, 2 milyon bandına geldi.

Diğer yandan, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) pazarlarında da büyüme sürdü. Yılın ilk 3 ayında yüzde 25 dolayında gelişme gösteren BDT pazarlarından gelen ziyaretçi sayısı da 870 bin rakamını yakaladı. Diğer yandan Afrika pazarları yüzde 19, Batı Asya bölgesi yüzde 79, Asya bölgesi yüzde 38 ve Amerika bölgesinde de yüzde 50 dolayında yükseliş kaydedildi.

Türkiye, yakın komşuları olan İran pazarında yüzde 7 dolayında daralma yaşarken, İsrail pazarı da olumlu siyasi gelişmelerin etkisiyle ciddi bir büyüme ivmesi yakaladı. Turistik anlamda olmasa da, siyasi istikrarsızlığın devam ettiği Suriye'den girişlerde de önemli yükselişler yaşanıyor.