Şeker hastalarına sıcak uyarısı

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, aşırı sıcakların, metabolizmaya fazladan yük bindirmesi nedeniyle birçok hastalıkta tetikleyici rol oynadığını dile getirdi.

Yaz aylarındaki boğucu sıcakların, temel nedeni sıvı kaybı olan şeker hastalığı için daha büyük risk oluşturduğunu vurgulayan Dr. Ceyhan, "Türkiye’de sayıları milyonları bulan şeker hastaları, olumsuz durumlarla karşılaşmamaları için yaz aylarında sağlıklarına daha fazla dikkat etmelidir. Terleme durumuna göre günde 2 ile 5 litre arasında su içmeleri gerekiyor" dedi. Son yıllarda kalp - damar hastalıkları kategorisinde değerlendirilen şeker hastalığının, kandaki şeker değerinin, normal değerlerin üzerine çıkmasıyla oluştuğunu anlatan Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, hastalığın yüzde 80 oranında hipertansiyonla seyrettiğini belirtti. Şeker hastalarının en büyük şikayeti olan ağız kurumasının, kandaki fazla şeker miktarının vücuttan atılması sırasında, hastanın vücudunda önemli su kaybı meydana gelmesiyle oluştuğunu ifade eden Dr. Ceyhan,

"Şeker hastaları, kanlarındaki insülin miktarı azalıp, şeker miktarı arttıkça daha fazla sıvı kaybeder. Bu kayıp, sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu dönemde yüksek oranda arttığı için şeker hastaları da büyük bir risk altına girmektedir. Bazı hastalar, kendileri hissetmeseler bile tansiyonun uzun süre yüksek seyretmesiyle olumsuz durumlarla karşılaşabilir. Aşırı sıcaklar nedeniyle kan şekerinin yükselmesi kan akışkanlığının azalmasına neden olur. Şekerinin yükselmesiyle ortaya çıkan sıvı kaybı sıcağın da etkisiyle ani felç ve beyin kanamalarına neden olabiliyor" diye konuştu.

ŞEKER HASTALARI İÇİN ÖNERİLER

Sıcak nedeniyle ani su kayıplarının, şeker hastalarında, körlük, sakatlık, kalp krizi ve beyin enfarktüsü gibi komplikasyonların oluşumunu da hızlandırdığını vurgulayan Dr. Ceyhan, diyabetlilere yaz ayları için önerilerde de bulundu. Dr. Ceyhan, "Şeker hastaları, aşırı sıcaktan olumsuz yönde etkilenmemek için, terleme durumuna göre günde 2 ile 5 litre arasında su içmelidir. Hasta güneş ışınlarının en etkili olduğu saat 11.00 ile 15.00 arasında gerekli olmadıkça dışarı çıkmamalıdır. Düzenli kullanılan ilaçların zamanında alımına önem verilmeli, kendilerine doktor tarafından tavsiye edilen egzersizler, havanın serin olduğu akşam ve sabah saatlerinde yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.