Kendi tedavisinde kullandı,üretici oldu

   Balıkesir’in Burhaniye İlçesi’nde dünyaya gelen ve daha sonra Almanya’da yaşayan 55 yaşındaki Turan Baylav, kalbi ve damarlarında rahatsızlığın tedavisinde kullandığı karabuğday otunun üretcisi oldu. Burhaniye İlçesi’ne yerleşen Baylav, çölyak hastalığı tedavisinde de kullanılan karabuğday otundan geçen yıl 2 dönümlük araziye bu yıl da 12 dönüm araziye diktiğini belirtti.

   Burhaniye İlçesi’ne bağlı Taylıeli Köyü’nde dünyaya gelen ve 7 yaşında ailesiyle Almanya’ya yerleşip yaşamını sürdüren Turan Baylav, kalp krizi geçirdikten sonra kalp damarlarında da bazı sorunlar yaşadı. Tedavisi sırasında karabuğday otu da kullanan Baylav, söz konusu ot hakkında araştırma yapmaya başladı. Üretici olmaya karar verip bir süre önce Burhaniye’ye yerleşen Baylav, ilk olarak geçen yıl 2 dönüm araziye karabuğday otu dikti.

   Aldığı verim karşısında memnun kalan Taylav, bu yıl da 12 dönüm araziye aynı ottan dikti. Kısa süre önce hasat yapan Taylav, "Geçirdiğim rahatsızlık nedeniyle kullandığım karabuğday otundan ülkemin insanlarının da faydalanmasını istedim. Üretici olmaya karar verince de memleketime geldim. Çok güzel verim aldım. Ülkemizde az üretilen karabuğday otu kurutulup çayı yapılarak kullanılıyor. Yeşil çaya benziyor. Alternatif tıp kapsamında kullanılıyor" diye konuştu.

'ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN UMUT'

   Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Dursun Okur da, karabuğday otunun çölyak hastaları için umut olacağını ve bitkinin yöre çiftçisi için alternatif olabileceğini kaydetti. Okur, "Karabuğday otunun kurutulmasının ardından kaynatılıyor ve çay elde ediliyor. Çölyak hastaları tarafından tercih edilen karabuğday otu bölge çiftçisine alternatif ürün olabilir. Bu ürünün yaygınlaştırılması için çalışmalara başladık" dedi.