Yolda pusu cinayetine 25 yıl hapis

Bornova'da iki yıl önce trafik kazasında öldüğü zannedilirken, başından kurşun çıkmasıyla cinayete kurban gittiği belirlenen 27 yaşındaki Özgür Ulus'u öldürdüğü iddiasıyla yargılanan biri tutuklu iki sanığın davası 19'uncu duruşmada sonuçlandı.

Mahkeme tutuklu yargılanan 32 yaşındaki Murat Koyun'u 25 yıl hapis cezasına çarptırırken, 47 yaşındaki ağabeyi tutuksuz sanık İsmail Koyun'un beraatine karar verdi. Olay, 7 Şubat 2010'da Atatürk Mahallesi Ersoy Caddesi'nde meydana geldi. Özgür Ulus, takla atan yönetimindeki 35 DY 562 plakalı kamyonet içerisinde öldü.

Adli Tıp Kurumu'nda yapılan incelemede, Özgür Ulus'un, başına aldığı ateşli silah yaralanması sonucu öldüğü saptandı. Pazarcılık yapan, Altındağ semtindeki evine gitmek üzere yola çıkan Özgün Ulus'un, hareket halindeyken açılan ateşle yaralandığı; kazanın da ondan sonra meydana geldiği tespit edildi. Olayın ardından araştırma başlatan Cinayet Büro Amirliği ekipleri, Ulus'un ilişkilerini mercek altına aldı. Cep telefonu kayıtları da incelenen Özgür Ulus'un, eşini terk ederek K.K. adlı arkadaşıyla birlikte yaşamaya başlayan evli kadın Ç.K.’nin eşi Murat Koyun ile ağabeyi İsmail Koyun tarafından, yerlerini söylemesi için tehdit edildiği belirlendi. Ç.K.'nin, K.K. ile kendi rızasıyla ilişkiye girip hamile kaldığı ve kürtaj yaptırdığı da belirlendi.

Polis tarafından cinayet zanlısı olarak aranan iki kardeş, olaydan 106 gün sonra Batman'da polisin düzenlediği operasyon sonucu yakalandı. Zanlı kardeşler, isteklerine olumsuz yanıt verdiği için Özgür Ulus'u pusu kurup, kamyonetle geçerken ateş edip öldürdüklerini söyledi. İki kardeş tutuklandı. Dava aşamasında, İsmail Koyun tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Emre Hakan Alakent, toplanan deliller, alınan ifadeler ve Adli Tıp raporu ile sanıkların gelen cep telefonu HTS raporlarında olayın olduğu saatte birbirleri ile cep telefonu ile görüşme yaptıklarının tespit edildiğini ve bu delillere göre de tutuklu sanık Murat Koyun ile tutuksuz sanık İsmail Koyun hakkında, 'Kasten öldürme', '6136 sayılı kanuna aykırılık' suçlarından müebbet ve 1'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaları için Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde iki yıldır süren ve 19'uncu celsesi yapılan duruşmaya tutuklu yargılanan Murat Koyun ile avukatı Mizgin Irgat katılırken, tutuksuz sanık İsmail Koyun katılmadı. Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç, eski mütalasını tekrarladığını, sanık Murat Koyun'un üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, delil durumunda bir değişiklik bulunmayışı dikkate alınarak tutukluluk halinin devamına, İsmail Koyun'un tutuklanmasını talep etti. Savcının mütalasına katılmadığını söyleyen Murat Koyun,

“Özgür Ulus'u ben öldürmedim. Olayın failinin bulunmasını istiyorum. Benim olayla bir ilgim ve alakam yok. Baştan beri söylüyorum. Buna Allah ta şahittir. Beraatimi ve tahliyemi istiyorum” dedi. Sanıkların avukatı Mizgin Irgat ise her iki müvekilinin beraatini talep etti. Kısa bir aranın ardından, mahkeme başkanı Orhan Kızıltaş, sanık Murat Koyun'u önce müebbet hapis cezasına çarptırdıklarını açıkladı, ardından duruşmalardaki iyi hali nedeniyle cezasını 25 yıla çevirdi. Kızıltaş, tutuksuz sanık İsmail Koyun'un ise beraatine karar verip, duruşmayı bitirdi. Ceza alan sanığın avukatı kararı temyiz edeceklerini belirtti.