Bakan’dan 'ekmek' açıklaması

  Eker, "Ekmek, normal kepekli buğday unundan olursa kıvamda hiçbir sorun olmaz" dedi.

Bakan Eker, "Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek için Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı Kapsamında" Şanlıurfa’dan gelen lise öğrencilerini kabul etti. Kabulün ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Eker, ekmekte kullanılan 17 katkı maddesinin yasaklanmasının ardından bazı fırıncıların ekmeğin kıvamını tutturamadığı yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine, "Bize öyle bir şey gelmedi. Sonuçta fırıncıların işi ekmek yapmak, unu fabrikadan alıyorlar, ekmek yapıyorlar. Fırıncılar ekmeğe ilave bir şey katmayacaklar. Daha yüksek kepek ihtiva eden, daha lezzetli, daha sağlıklı ve hijyenik ve katkısı 4 unsur olacak. Yani buğday unu, su, maya ve çok az bir miktar tuz. Ekmek denilen bu başka bir şey yok içinde. Bunda uyum sağlanmayacak bir şey yok" ifadelerini kullandı.

"İÇİNE BİR TAKIM PREZERVATİFLER KOYUYORLARDI"

Daha önceden ekmeğin içindeki buğdaydan kepeğinin çok alındığı için geriye kalan unun kıvam tutmadığını belirten Eker, "Onun için ekmeğe katkı maddeleri konuluyordu. Biz o katkı maddelerini yasakladık. Eğer normal kepekli buğday unu olursa kıvamda hiçbir sorun olmaz. Asırlarca halkımız buğdayı ve ekmeği bu şekilde yedi. Endüstriye dönüştükten sonra kepeği alıyorlardı, içinden çıkarıyorlardı ve ayrıca satıyorlardı. Bu defa kıvam tutmuyordu, böyle olunca içine bir takım prezervatifler koyuyorlardı" dedi.

Amaçlarının Türkiye’de bütünüyle tam buğday ekmeğine geçişi sağlamak olduğunu vurgulayan Eker, aşama aşama buna doğru geçildiğini dile getirdi.

"Buğday üretiminden memnun musunuz?" şeklindeki soru üzerine Eker, "Hesaplamalarımız şu ana kadar bölgelerdeki üretim, hasat sonuna kadar böyle devam ederse 22 milyon ton buğday üretimi bekliyoruz. Geçen sene 20 milyon tonun biraz üzerindeydi. Diğer hububat türlerinde de verim iyi. Bu sene bir problem yok. Zaten Türkiye’nin ihtiyacı 18 milyon ton. Türkiye dünya buğday unu ihracatında da en önemli ülkelerden birisi" cevabını verdi.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm sürecinin yönelik soru üzerine ise Eker, "Hükümet olarak çözüm sürecini kararlılıkla sürdürüyoruz. Süreç, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli adımı. 75 milyon vatandaşımızı Kürt, Türk ne varsa hepsini kardeş görüyoruz. Bu vatandaşlarımız arasında birlik ve beraberliğin sağlanması bizim temel amacımız. Çözüm süreci de bunu sağlamaya dönük. Amacımız, Türkiye akan kanın durdurulmasını temin etmek, gözyaşının dinmesini sağlamak, sönen ocakların tütmesine yardımcı olmak. Hükümet olarak bunu kararlılıkla sürdürüyoruz. Zaman zaman bundan memnun olmayanlar, barış istemeyenler, çözümden yana olmayanlar olacaktır, bunlar normal. Ama provokatif eylemlerin, sözlerin karşısında kararlılıkla durmaya devam edeceğiz. Çözüm süreci bugüne kadar böyle geldi. Doğu Anadolu ve Güneydoğu’da büyük umut ve beklenti var. Planladığı gibi devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Kabulde Şanlıurfa’dan gelen öğrencilerla sohbet eden ve hediyeler veren Eker, Başbakan Erdoğan’la görüşmek isteyen öğrencilere, "Başkanımızın programlarını takip edin" tavsiyesinde bulundu.