EBSO heyetinin Ankara çıkarması

 Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO), Ender Yorgancılar başkanlığındaki yönetimi, Ankara’ya şimdiye kadar olanlardan daha yoğun bir programla adeta çıkarma yaptı.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkanı Salih Esen, Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlık Divanı Üyeleri ilk günde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile görüştü.

TBMM BAŞKANI ÇİÇEK

İzmir heyetinin TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaretinde yeni anayasa ve açılım süreci gündeme geldi. EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, “Türkiye’nin birleştirici, kaynaştırıcı ve huzur içinde yaşamasına olanak sağlayacak yeni bir anayasaya kavuşmalı. Bu süreç içinde de sizin katkılarınız unutulmayacak” dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, Türkiye’de 1982 yılından bu yana 19-20 ayda bir anayasa değişikliği olduğunu hatırlatırken, “Şimdi 2023 yılı hedeflerine uygun bir anayasaya kavuşmayı arzu ediyoruz. TBMM’deki siyasi partilerin de aynı arzuda olması sevindirici” diye konuştu.

Türkiye’nin önünde tanıtım açısından büyük önem taşıyan olimpiyatların İstanbul’da yapılması ve İzmir’in EXPO 2020 adaylığını da vurgulayan Ender Yorgancılar, “İnşallah Eylül ayında olimpiyatların İstanbul’da yapılmasını, Kasım ayında da EXPO 2020’nin İzmir’de yapılmasını kazanırız” dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Çiçek, “Yabancı heyetler geldiğinde önümüzdeki iki önemli ve öncelikli konudan biri İzmir’in EXPO adaylığı. Bunun için çaba gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

EBSO Meclis Başkanı Esen, Ekonomi Bakanı Çağlayan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı’ya gerçekleştirilen ziyaretlerde, ekonominin ikinci planda kalmasından endişe ettiklerini söyledi. Salih Esen, “Özellikle sanayicilerin maliyetlerinin aşağı çekilmesi için faiz lobisiyle mücadeleden son derece mutluyuz. Ancak faiz lobisinden kaçarken kur lobisine tutulmayalım” dedi. Yorgancılar da, Türkiye’nin geçtiğimiz 10 yıl içinde ekonomide sıçrama yaptığını hatırlatırken, 2023 yılı hedeflerine ulaşmada önemli başarılar elde edildiğini söyledi. Ender Yorgancılar, Türkiye’nin yüzde 3-3.5 büyümesinin yeterli olmayacağına dikkat çekerken, şunları söyledi:
“Bizler üretim sevdalısıyız ve sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Büyüme ve istihdam stratejisi birlikte ele alınmalı. 2023 yılı hedeflerine ulaşmak için Türkiye her yıl yüzde 6-7 büyümeli. Faiz lobisinin yanında kur lobisi çıktı. Bir de kar lobisi var. Türkiye’den son 10 yılda döviz, borsa ve hizmet gelirleri yoluyla 20 milyar doların üzerinde bir kar transferi gerçekleşti. Bu paranın Türkiye’den çıkmasını engelleyecek ve yatırıma yönelmesini sağlayacak teşvikler olmalı. Ülkemizin ve şehirlerimizin tanıtımı konusunda önemli kararlar için ülkemizdeki gri ortamın sizin çabalarınızla beyaza çevrilmesi önemli. ”
Ziyarette, Ender Yorgancılar’ın gündeme getirdiği konular arasında TMSF tarafından el konulan BMC’nin Türkiye’nin yerli otomobil üretim yeri olması da özellik kazandı. Yorgancılar, “BMC yerli otomobili yapacak firmaya satılsın, yerli otomobil BMC’de yapılsın. Otomotiv yan sanayi üssü İzmir, yeni bir otomobil üretim merkezi olsun” dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise kendisini ziyarette, EBSO’nun kendisi için öncelikli ve özellikli kurum olduğunu söyledi. Yeni dönemin hayırlı olmasını dileyen Çağlayan, geçmişte yapılan hizmetlerden daha fazlasının gerçekleştirileceğine inandığını belirtti. Çağlayan, EBSO’nun gündeme getirdiği OSB’lere teşvik, Odalarca yapılan teşvik kapatmalarda YMM raporu istenmesi ve kullanılmış makine ithalatına ilişkin düzenlemeler için bakanlığının ilgili birimlerine de talimat verdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı da, EXPO’nun en iyi zamanda ve en iyi organizasyonla yapılacağına inandığını söyledi. Bakan Yazıcı, “Türkiye önemli, İzmir önemli. Sonucu Kasım ayında göreceğiz. 8 bin 500 yıllık köklü tarihi var. Dış ticaretimizde, sanayimizde ilk sıralarda. Ürünlerin taşınması için gereken bütün yollar, kara, hava, deniz ve demiryolu var. EXPO İzmir’e yakışır” dedi.