Torbalı'da sır perdesine 5 tutuklama

   Torbalı yakınlarındaki Kemalpaşa'nın Vişneli köyünde tarihi eser çıkarmak için izinsiz kazı yapan Mustafa Akçin ve Murat Kavucuk'un kullandıkları patlayıcının infilak etmesiyle ölmelerinin ardından sır perdesi aralanmaya başlandı. Olay, 1 Aralık 2012 tarihinde Torbalı yakınlarındaki Kemalpaşa Vişneli köyünde meydana geldi.

   Başarılı operasyonlara imza atan Torbalı İlçe Jandarma ekipleri ve İl Jandarma Alay Komutanlığı istihbarat servisi, 3 il ve bazı ilçelerde yaptığı eş zamanlı operasyonlarla, kaçak kazı yaptığı iddiasıyla aralarında polis memurunun da bulunduğu toplam 11 kişiyi bir süre önce gözaltına aldı. Kemalpaşa'ya bağlı Vişneli köyünde tarihi eser çıkarmak için izinsiz kazı yapan Mustafa Akçin ve Murat Kavucuk kullandıkları patlayıcının infilak etmesiyle yaralandı. Torbalı Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralı şahıslar, 10 Aralık 2012 tarihinde yaşamlarını yitirdi.

   Bunun üzerine harekete geçen güvenlik güçleri oluşan sır perdesini kaldırmak için olaya adı karıştığı iddia edilen 11 kişiyi gözaltına aldı, zanlılar çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Dün devam eden mahkeme sonrasında ilk mahkemede serbest kalan ve aralarında polis memurunun da bulunduğu 5 şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Torbalı ilçesinde jandarma ekipleri tarafından düzenlenen tarihi eser operasyonunda, 11 kişi gözaltına alındı. İzmir İl Jandarma Alay Komutanlığı ekipleri, tarihi eser çıkarmak için izinsiz kazı yapan gruba yönelik İzmir, Muğla ve Aydın illerinde belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlemiş ve şahısları adli makamlara teslim etmişti.

   6 ay süren teknik takip sonrasında sonuca giden jandarma ekipleri, sır perdesini aralayarak 5 kişinin tutuklanmasına neden oldu. Çıkarıldıkları ikinci duruşmanın ardından 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt faaliyetleri kapsamında tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı yapmak, el yapımı patlayıcı madde bulundurmak, bilinçli taksir ile iki kişinin ölümüne neden olmak' suçlamalarıyla zanlılar adliyeye sevk edilirken, İ.Y. isimli şahıs başka bir suçtan dolayı kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle bilindiği gibi daha önce tutuklandı. Şahıslardan İ.Y., A.D., N.K., M.D ve A.T. dün görülen duruşma sonrasında tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan ekipler, 6 ay sürdürdükleri takibin ardından operasyonlarda 1 tabanca, 100 fişek, tarihi değeri olduğu değerlendirilen 1 eser ile 4 dizüstü bilgisayar ele geçirdi. Olayla ilgili 1 kişinin daha arandığı bildirildi.