Sakız ağacı yetiştiriciliği teşvik edilmeli

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli başta Çeşme olmak üzere, Urla ve Karaburun ilçelerinde sakız ağacı yetiştiriciliğinin ve sakız üretiminin yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyerek konuya ilişkin TBMM'de soru önergesi verdi.

Türeli önergesinde sakız üreticilerinin bir araya gelerek oluşturacağı ve Bakanlık ile yerel yönetimler tarafından da desteklenecek bir Sakız Birliği'nin kurulmasına ihtiyaç olduğuna dikkat çekti ve sakız ağacı yetiştirilmesi konusunda üreticilerin teşvik edilmesine ve bunun yanında ucuz arazi tahsisine ihtiyaç duyulduğuna dair değerlendirmelerde bulundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Rahmi Aşkın Türeli, İzmir'in Çeşme, Urla ve Karaburun ilçelerinde sakız ağacı yetiştirilip ülke ekonomisine katkı sağlanmasına yönelik olarak Bakanlık tarafında yürütülen bir çalışma olup olmadığını sordu. Türeli ayrıca, bölgede sakız ağacı yetiştirilmesi konusunda üreticilerin teşvik edilmesi ve bu kapsamda üreticiye ucuz arazilerin tahsis edilmesi konusunda bir çalışmanın bulunup bulunmadığını ve Sakız Birliği'nin kurulması konusunda Bakanlık olarak destekleyici bir adım atıp atmayacakları hakkında da Bakan Eker'den bilgi istedi.

Türeli önergesinde şu açıklamalara yer verdi:

"Yunanistan'ın Sakız Adası'nda 21 köyde yapılan sakız üretimi ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır. Yüzlerce yıldır sakız reçinesi ve sakız yağı şeklinde ilaç, kozmetik, boya, gıda ve içki sanayinde kullanılan sakız, Türkiye ekonomisi için de önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalar özellikle İzmir'in Çeşme, Karaburun ve Urla ilçelerinde iklim itibariyle dünyanın en iyi sakızının yetiştirilebileceği sonucunu ortaya koymuştur. Sakız ağacının kuraklığa karşı dayanıklı olması, arazi yangını gibi kötü koşullarda bile kısa sürede kendini yenilemesi ve kıyı bölgelerinde tuza olan dayanıklılığı gibi özellikleri nedeniyle üreticiler tarafından tercih edildiği bilinmektedir.

Diğer taraftan sakız ağacının 100 yıldan fazla yaşaması, 5 yaşından itibaren sakız salgılaması ve kilosunun 60-100 dolar arası satışa sunulması da bu ağaç türünün ülke ekonomisi açısından önemini ortaya koymaktadır. İzmir’in Çeşme, Karaburun ve Urla ilçelerinde sakız ağacı yetiştiriciliğinin ve sakız üretiminin yaygınlaştırılması için gerekli adımların atılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çerçevede, sakız üreticilerinin bir araya gelerek oluşturacağı ve Bakanlık ve yerel yönetimler tarafından da desteklenecek bir Sakız Birliği’nin kurulması konusunda Çeşme’li üreticilerin talepleri bulunmaktadır. Buna ilaveten, sakız üreticileri sakız ağacı yetiştirilmesi konusunda üreticilerin teşvik edilmesine ve ucuz arazi tahsisine ihtiyaç duyulduğunu belirtmektedirler."