Tututklu askerler için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruldu

  İzmir 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, gizli bilgi ve belge bulundurma suçlamasıyla tutuklu yargılanan 3 askerin serbest bırakılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunuldu.

   İzmir 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, 49’u muvazzaf asker olmak üzere 72’si tutuklu 357 sanıklı davanın ilk duruşması, geçen 16 Nisan’da başlamış 5 Haziran’da tamamlanmıştı. Mahkeme heyeti bu süreçte, iki kez avukatların, müvekkillerinin tahliyesine yönelik istemlerini değerlendirdi. İlk değerlendirme toplantısında, heyet, 2’ye karşı 1 oyla hiçbir sanığın tahliye edilmemesi yönünde karar verdi. Heyet, son duruşmanın yapıldığı gün tutuklu 79 sanıktan 7 kadının tahliyesine karar verdi. Bu isimlerden biri, Genelkurmay Başkanlığı’ndaki sivil personel, biri masaj salonu işletmecisi diğer 5’i de kendilerini, 'eskort kız' olarak tanımlayan sanıklar oldu.

   Yargılamanın başlamasının ardından her iki tahliye görüşmesinde de, tahliyeleri uygun görülmeyen tutuklu askerler içinden bazıları, kaldıkları İzmir Şirinyer Askeri Cezaevi’nde, açlık grevine başladı. İlk etapta, 5 gün süren açlık grevi daha sonra sonlandırıldı. Davanın geçen haftaki ikinci duruşmasında da, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar verildi.

KARAR ÇIKARSA ÖRNEK OLUR

   Tutuklu askerlerden 3’ünün avukatlığını yapan Karşıyaka Platformu Kurucusu ve Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Murat Ergün, bireysel başvuru hakkını kullanarak müvekkillerinin serbest bırakılması amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Avukat Ergün, başvurusunda haksız ve uzun tutukluluk süresinden şikayetçi olurken, serbest bırakılacaklarına inandığını, diğer tutuklu askerler için de çıkacak olumlu bir kararın örnek olacağını dile getirdi.