Mucize bebek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tıp literatüründe ender rastlanan mucize bir doğum gerçekleştirildi. 25 yaşındaki Esra Arık, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Orkan Ergün, Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fuat Akercan’ın ortak çalışmasıyla, otoimmun hepatit ve portal hipertansiyonu yenerek bir bebek dünyaya getirdi.

Teşhisi ve tedavisi bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren bir hastalığa çocuk yaşlarda yakalanan Esra Arık, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvurdu. Tıp Fakültesinde, portal hipertansiyon adı verilen karaciğere giden ana toplardamarların içinde basıncın çok artmasına bağlı olarak karın içinde hipertansiyon oluştuğu belirlendi. Bu durum hastada daha ağır sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabileceği belirtildi. Bazı cerrahi müdahaleler yapılan Esra Arık sağlıklı yaşama döndü. Arık ardından da sağlıklı bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Prof. Dr. Sema Aydoğdu, Esra’yı uzun yıllardır yakından takip ettiklerini belirterek gelişmeleri şöyle anlattı,

“İki yıl önce Esra Arık’a bir şant ameliyatı yapıldı ve şant ameliyatı ardından kontrollü bir şekilde gebe kaldı. Prof. Dr. Fuat Akercan’la beraber bütün gebelik süresi boyunca izledik. Karaciğerinde bağışıklık sistemiyle ilgili bir problem olan ve buna bağlı sirozu gelişmiş olan yani sirozlu bir hasta ve bununla ilgili damar sisteminde sorunu olan çok büyük dalağı olan ve bunun yanında tüm hekimlerimizi çok korkutacak kan hücrelerindeki düşüklükleri olan bir hasta bugün bu ekip çalışması sonucunda sağlıklı bir bebeğe kavuştu. 35 haftalık gebeliği tamamladık ve 2 kilo 220 gram ağırlığında bir kız bebeğimiz dünyaya geldi. Burada hekimlere çok büyük mesaj var. Bu hastanın kanının pıhtılaşmasını sağlayan hücreleri trombositlerin sayısı normalde olması gerekenden çok düşüktü. Vücudun enfeksiyonlara karşı savunan hücreleri normalde 5 bin civarında olması gerekirken 1.500’ler civarındaydı. Bu rakamlara rağmen bunların fonksiyonlarının iyi olmasıyla biz bugün bu ekip çalışmasıyla mutlu bir sona ulaşmış olduk.

” Portal hipertansiyona yönelik şant cerrahisini gerçekleştiren Prof. Dr. Orkan Ergün, bu tip vakalara ender rastlanmasına rağmen, ısrarlı takip ve ekip çalışmasıyla hastanın normal yaşamına döndürüldüğüne dikkat çekti. Esra Arık’ın doğumunu gerçekleştiren Prof.Dr. Fuat Akercan, hamilelik süresince büyük bir titizlikle takip edildiğini ve bebeğin kendi yaşam fonksiyonlarını tek başına yerine getirebileceği zamana gelene kadar 35 hafta boyunca hamileliğin başarıyla sürdürüldüğünü dile getirdi. Ailesi de büyük sevinç yaşayan Esra Arık, “Orkan beyle Sema hocanın sayesinde, Fuat beyin sayesinde anne oldum. Çok mutluyum. Sağ olsun doktorlarımız” dedi.