Siyasette palalı, ekonomide sopalı

   CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Siyasette palalı demokrasiye geçen AK Parti, ekonomide de sopalı piyasaya geçiyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Gezi Parkı olaylarında kimliği belirlenemeyen kişilerce darp edilen ve 38 günlük yaşam mücadelesinin ardından hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın ailesine başsağlığı diledi. Faili meçhul cinayetlerin toplumu böldüğünü belirten Öztrak, Eskişehir’de işlenen bu cinayetin faillerinin biran önce bulunmasının ve adalet önüne çıkarılmasının, devletin sadece Korkmaz ailesine değil, tüm millete borcu olduğunu belirtti.

Merkez Bankası’nın yaptığı döviz satım ihalelerinin ve hükümetin tüm topluma ve ekonomiye yayılan cadı avının haftaya damgasını vurduğunu belirten Öztrak, “Başbakan’ın o çok övündüğü rezervler hızla erirken TL’nin dolar karşısında sıçrayan değeri 2 kuruş bile düşmedi” dedi. Türkiye’de 12 yıldır dalgalı döviz kuru rejimi uygulandığına işaret eden Öztrak, kur garantisi olmamasına rağmen, dolar 1.95 TL’yi gördükçe Merkez Bankası’nın döviz satarak müdahalede bulunduğunu, dolaylı olarak Türkiye’den çıkmaya çalışan sıcak paraya kur taahhüdü sağlandığını belirtti. Kura yapılan müdahaleler sayesinde Türkiye’den çıkmaya çalışan sıcak paracıların karına kar katıldığını ifade eden Öztrak, “Başbakan’ın ekonomiye ideolojik yaklaşımı ve yerel seçimlere kadar faizlerin artışını istememesi, Merkez Bankası’nın elini kolunu bağlıyor. Merkez Bankası adeta tek kollu boksör gibi ringde mücadele etmeye çalışıyor” diye konuştu. “Dalgalı kur rejimi ile dalga geçilmez” diyen Öztrak, kur seviyesi korunmaya çalıştıkça birilerinin de bu kur seviyesini yıkmaya çalışacağı uyarısında bulundu.

AK Parti’nin ileri demokrasi deyip, Türkiye’yi palalı demokrasi yapma yolunda hızla ilerlerken piyasa ekonomisinden de hızla uzaklaştırdığını belirten Öztrak, hükümetin Gezi Parkı’ndan bu yana sigortasının yandığını, sigorta değiştirilmediği için de şimdi tüm sistemin tehlikede olduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan’ın Gezi olayları için ‘geldiler, geçtiler, gittiler’ dediğine işaret eden Öztrak, "Olaylarda 6 vatandaşımız yaşamını yitirmiş, binlerce kişi yaralanmış, vatandaşlarımızın ‘demokratik’, ‘özgürlüklere saygılı’ bir ülkede yaşama taleplerini tüm dünya anlamış; ancak bunları bir tek başbakan anlayamamış. Oysa Başbakan’ın ‘Ben ne dersem o olur’ diyerek ülkeyi getirdiği ortam ortada, buna rağmen bildiğimiz tutumunu sürdürüyor. Başbakan’ın baskıcı ötekileştirici tavırları ekonomideki yavaşlamayla birleşince toplum patlama noktasına gelmiştir.

Bu süreci baskıyla, ötekileştirmeyle, aşağılamayla ve öç alma duygularıyla yönetmek, komplo teorileriyle toplumu bölmek yapılacak en büyük yanlıştır. Palayla demokrasi olmaz" şeklinde konuştu. Siyasette palalı demokrasiye geçen AK Parti’nin, ekonomide de sopalı piyasaya geçtiğini kaydeden Öztrak, "Bir yandan dalgalı kur rejimini çalıştırmayarak sıcak paracıları koruyan AK Parti, diğer yandan BDDK ve SPK eliyle hangi bankaların döviz aldığını bununla ne yaptığını soruşturacağını basına sızdırıyor. Öncelikle soruşturacaksan bunu neden davul zurnayla yapıyorsun? Sonra adama sorarlar bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? Yoksa döviz ihalelerine girecek oyuncuları belirlediler de, oyunbozanlara mı ceza kesecekler? Dünya ekonomisi artık yeni bir döneme giriyor. Küresel sermayenin risk iştahı azalıyor. Ülkelerin riskleri daha görünür hale geliyor. Siz bir yandan ekonominin mevcut güvenlik çapalarını yok eder, diğer yandan da sizin istediğiniz gibi davranmayan bankacıyı, sanayiciyi, tüccarı, esnafı elinizdeki sopayla, “Döverim ha” diye tehdit ederseniz bir süre sonra dövecek kimse bulamazsınız. Ülkedeki işsizler ordusu sizi pataklamaya başlar" diye konuştu.