Palalı gençlik istemiyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her karşı düşünceye saygıları olduğunu ama şiddete asla saygıları olmadığını belirterek, “Gençlik veya gençliğin üstü, karşınızdakinin fikrine saygı duyacaksın, ancak olayı şiddete taşımayacaksın, taşıdığın zaman şiddetle karşılaşacaksın. Şiddetin karşılığı şiddettir” dedi.

Bingöl Havalimanı’nın açılışını yapan Erdoğan, beraberindeki Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Bingöl Valiliği tarafından Bingöl Üniversitesi kampüsünde açık havada verilen iftar yemeğine katıldı.

Burada halkla birlikte iftarını açtıktan sonra bir konuşma yapan Erdoğan, Ramazan ayının önemine değindi. Erdoğan, “Dünyanın her tarafında orucunu açan kardeşlerimizin dualarını Allah kabul etsin. Ramazan ayı ile birlikte gündemimize sabır kavramı, sevgi yerleşiyor. Allah sabreder. Sabredenlerle birliktedir. Ancak sabır acziyet demek değildir. Bizim için sabır dikilen bir fidanın boy vermesini beklemektir. Bugüne kadar çok zulüm gördük. Çok provokasyon gördük, çok hakaret işittik, sabırla hepsinin üzerinden geldik, gelmeye devam ediyoruz. Diklenmeden dik durarak mücadelemizi sürdürdük, bir yandan da dua ettik” dedi.

Hiçbir darbenin uzun süre halkın iradesi karşısında sürmediğini ifade eden Erdoğan, kardeşlik ortamına kimsenin zarar veremediğini kaydetti. Birilerinin dış politikanın iflas ettiğine de değinen Erdoğan, “Bunlar tarihi de bilmiyor. Ecdadımız Osmanlının Hint adasına gidişinin bir sebebi var. Adalet için ta oralara kadar gittiler. Biz öyle bir ecdadın torunlarıysak, sınırımızdaki zulme sessiz kalamayız. Biz dilsiz şeytanlar gibi olamayız. Bizim için kardeşlik, menfaat kardeşliği değil. Birileri dolarları, euroları görerek kuyruğa girebilir, biz giremeyiz. 10 yıl önceki Türkiye’yi 3 katına çıkardık. Biz kardeşliği çıkarlığa dayalı bir ortaklık olarak görmeyiz. Kendimiz için ne istiyorsak, dünyanın her tarafındaki kardeşlerimiz için de en iyisini istiyoruz. Garibanın hak hukukunu savunmak, bizim kardeşlik anlayışımızın merkezidir. Milli Birlik ve Kardeşlik Projemizi de bu anlayışla ilerlettirdik. Bölge illerimizi kalkındırmak için çok mücadele ettik. Gençlerin kanının, anne ve babalarının gözyaşlarının akmaması için yüreğimizi, bedenimizi ortaya koyduk. İstediğimiz hızda olmasa da çözüm sürecinin hassasiyetini biliyor ve üzerimize düşeni yerine getiriyoruz. Süreç bölgede büyük bir umuda vesile oldu. Aylardır bu bölgelerde acı haber almıyoruz. İnsanlar huzurla yola çıkıyor, dağlara pikniğe çıkıyor. Ticaretin canlandığını, yatırıma dair umutlar arttı, sadece ilk aşaması bölgenin çehresini değiştirdiyse önümüzdeki dönemde bölgenin nereye gideceğini siz düşünün” diye konuştu.

2023 yılının Türkiye’nin dünyaya mührünü farklı vuracağı bir yıl olacağını ifade eden Erdoğan, “Türkiye ekonomisiyle, dış politikasıyla, kardeşliğiyle geleceğe emin adımlarla ilerliyor. İçeriden ya da dışarıdan ülkemizi hedef alacak provokasyonlara karşı durmalıyız. Her karşı düşünceye saygımız var, ama şiddete asla saygımız yok. Gençlik veya gençliğin üstü, karşınızdakinin fikrine saygı duyacaksın, ancak olayı şiddete taşımayacaksın, taşıdığın zaman şiddetle karşılaşacaksın. Şiddetin karşılığı şiddettir. Onun için de devlet üniversitelerinde çok kısa sürede artık biz özel güvenlik değil devletin kendi güvenlik güçlerini yerleştireceğiz. Çünkü biz hiçbir öğrencimizin hayatını tehdit altında görmek istemiyiz. Molotofla palayla dolaşan gençlik istemiyoruz. Kimsenin kimseye şiddet uygulamaya hakkı yok. Bizi tehdit eden her türlü oyunu gönül birliğiyle bozacağız. Sen ben davasını bırakıp ülkemizde son günlerdeki olayları meydana getirenler, acaba neleri eksikti. Eğer bunlar üniversite öğrencileriyse, karşımıza hep harçla çıkıyordu. Harç var mı? Yok. 480 lira her öğrenciye destek veren bir iktidar var. Böyle bir yaklaşım içerisinde olan bir iktidar, bakıyorsun cam, çerçeve döken bir anlayış var, bunları aşmamız lazım. Kendimizi yenileyerek, sağlam adımlarla geleceğimizi inşa ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan’ın da bir konuşma yaptığı yemeğin ardından Erdoğan kentten ayrılmak üzere Bingöl Havaalanı’na geçti.

ŞERAFETTİN ELÇİ HAVAALANI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bingöl Havalimanı’nın açılışından, Şırnaklılara müjde verdi. Bingöl Havalimanı’nın açılışında konuşan Erdoğan, Şırnak’a yapılacak havalimanına Şerafettin Elçi adının verileceğini duyurdu. Önümüzdeki hafta Kastamonu’da da havalimanı açacaklarını anlatan Erdoğan, "Ondan sonraki cuma Şırnak’tayız. Şırnak’ta bu ülkenin eski siyasetçilerinden Şerafettin Elçi Havaalanı’nı açacağız. Bizim kitabımızda ayrımcılık yok. Bu noktada halkımızın tümünü kucaklıyoruz. 26 havaalanıyla geldik, şimdi 50’yi aşıyoruz. İnanıyoruz ki havayolu halkın yoludur. Vatandaşım Türkiye’nin bir ucuna saatlerce, günlerce yolculuk etmesin" dedi.