Küçük Menderes'in LYS çilesi Meclis'e taşındı

Türkiye genelinde yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) İzmir'in Küçük Menderes havzasında yer alan ilçelerdeki öğrenciler üzerinde yarattığı olumsuz etki Meclis'e taşındı.

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Havzada bulunan Ödemiş, Tire, Bayındır, Kiraz ve Beydağ ilçeleri ile bu ilçelere bağlı köy ve mahallelerde okuyan öğrencilerin Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) havzada yer alan ilçelerde girmelerine rağmen, LYS sınavına İzmir'de girmek zorunda bırakılmalarına tepki gösterdi.

Çok sayıda öğrencinin çektiği sıkıntıyı yazılı soru önergesiyle TBMM'ye taşıyan Türeli, uygulamanın yanlış olduğuna dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Rahmi Aşkın Türeli, LYS için öğrencilerin neden İzmir'e gönderildiğini ve önümüzdeki yıl sınavın bölgedeki okullarda yapılması konusunda ne düşündüğünü Bakan Avcı'ya sordu.

Türeli ayrıca, yaklaşık iki saat trenle yolculuk yapmak zorunda kalan öğrencilerin fiziksel ve psikolojik durumları konusunda da Bakan'dan bilgi istedi.

CHP'li Vekil önergesinde şu tespitlere yer verdi:

"Türkiye genelinde yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) İzmir'in Küçük Menderes Havzasında yer alan ilçelerde eğitim gören çok sayıda öğrenci üzerinde olumsuz bir etki yaratmıştır. Havzada yer alan Ödemiş, Tire, Bayındır, Kiraz ve Beydağ ilçeleri ile bu ilçelere bağlı köy ve mahallelerde okuyan öğrenciler iki aşamalı olarak yapılan LYS sınavına İzmir'de girmek zorunda bırakılmışlardır. İzmir’e gitmek için sabahın erken saatlerinde yola çıkan öğrencilerin büyük bir bölümü iki saat süren tren yolculuğunu tercih etmiş ancak trenlerdeki aşırı yoğunluk nedeniyle bazı öğrenciler ayakta yolculuk yapmak zorunda kalmışlardır. Öte yandan, Küçük Menderes havzasında yer alan ilçelerde öğrenim gören öğrenciler Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) havzada yer alan ilçelerde girmelerine rağmen LYS için İzmir'deki okullarda sınava girmek zorunda kalmalarına bir anlam verememektedirler. Öğrenciler ve eğitimciler 100-150 km uzaktaki okullarda sınava girilmesini fırsat eşitliğine aykırı bulurken, bundan sonra yapılacak LYS sınavlarının bölgede belirlenecek bir ilçede gerçekleştirilmesini talep etmektedirler. "