Akhisar'daki külliye projesi destek bekliyor

Manisa’nın Akhisar ilçesinde yarım asırdır yaklaşık 3 bin hafız yetiştiren Hilaliye Eğitim Vakfı, muhteşem bir külliye projesine imza atıyor.

Eğitim binaları konusunda uzman Zambak Mimarlık tarafından iki yıl süren çalışmanın ardından hazırlanan Hilaliye Külliye Projesi’nin temeli geçen Mayıs sonunda Başbakan Yardımcı Bülent Arınç tarafından atıldı. Türkiye’de bir ilk olan, 30 milyon TL maliyetli projenin üç yılda tamamlanması planlanıyor. Hayırseverlerin yardımları beklenen külliyeye, cep telefonlarından bagıs yazıp 3395'e SMS (kısa mesaj) göndererek 5 lira bağışlanabiliyor.

Ayrıca vakfa ait http://www.hilaliye.com/ adresindeki banka ve PTT hesaplarına yardımlar iletilebiliyor. Bağışların tamamı Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. Maddesi 5. Fıkrasına istinaden bağışlayanın gelir vergisi matrahından düşülüyor. Hilaliye külliye projesini tasarlayan mimarlar Kadir Karakoç ve Emre Can Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre, İstanbul-İzmir Karayolu Kayalıoğlu mevkiindekiyeni çevre yolu bağlantısı yakınlarındainşa edilecek toplam 32 bin metrekarelik kapalı alana sahip külliye, avlulu medrese planı şeklinde hazırlandı. Geleneksel yaklaşımdan yola çıkılarak çizilen projede, ortada geniş avlu ve yeşil alan, etrafında ise tüm birimler yer alıyor. 624’ü yatılı, 856 öğrenci kapasiteli külliye, ana hatlarıyla 2 bin 700 kişilik camii, Hafızlık Hazırlık Eğitimi, Hafızlık Eğitimi, Kuran İlimleri Araştırma Merkezi, vakıf yönetim ofisi ile öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarını görebilecekleri spor ve çok amaçlı salonlarla sosyal mekanlardan oluşuyor. Hafızların eğitimi için oldukça ferah 12 kişilik özel derslikler planlandı. Ezber kabinleri, küçük dinlenme odasının bulunduğu derslikler, özel çatı penceresinden ışık alacak. Ayrıca hafız hocalarına camekanlı bölüm yapılacak.

Hafızlık ve hafızlık öncesi yüzüne eğitimin derslikleri ile yurt binaları ayrı ayrı inşa edilecek, ikisinde de mescid bulunacak. Dersliklerin arkasında her birime özel teneffüs vakitleri için yarım basketbol sahasının yer aldığı küçük arka avlular da yer alıyor. Yurt odalarında ranza sistemi değil bazalar kullanılacak ve her katta dinlenme salonu ile mescit bulunacak. Giriş katındaki yemekhane ortadaki geniş avluya açılıyor. Büyük avluda futbol sahası planlanıyor. Avlunun altında ise iki basket sahalı kapalı spor salonu olacak, biri konferans salonuna dönüştürülebilecek. Üç ayrı bloktaki son katlar ise misafirhane (toplam 52 kişilik) olarak planlandı.

Mimar Kadir Karakoç, geleneksel mimari esaslarından faydalanılarak günümüze uyarlanmış bir proje hazırladıklarını söyledi. Bu tarz bünyesinde cami de barındıran Kuran ve hafızlık eğitim merkezi, külliye projesinin tasarlanmış bir örneğinin bugüne kadar Türkiye’de yapılmadığını belirten Karakoç, “Ulusal ve uluslararası alanda çok sayıda eğitim/okul, yurt, hastane ve sosyal kültürel yapı projesine imza attık, ancak Hilaliye projesi Türkiye’de ilk niteliğinde.” dedi. Kuran Kursları’nın bugüne kadar hor görüldüğünü, gizli saklı gözden ırak bodrum katlarında ışık almayan yerlerde inşa edildiğini ifade eden Karakoç, ‘cami yapalım, bodrumu da Kuran kursu olsun’ düşüncesinin kırılması gerektiğini vurguladı. Hilaliye Mütevelli Heyeti ve yöneticilerinin yenilikçi tavırlarıyla ortaya güzel bir proje çıktığını aktaran Karakoç, “Taklide yönelik talepler olmadı, bugüne ait bir anlayış ve ortak akılla güzel bir çalışma ortaya çıktı. Gelecekteki örnekleri için iyi bir referans olacak.” ifadesini kullandı.

SEVAP DAHA FAZLA OLSUN DİYE GENİŞ SAFLI CAMİ

Külliye projesinde en büyük çalışma 2 bin 700 kişilik cami için yapıldı. İlk projedeki caminin geleneksel olmadığı, fazla yenilikçi bulunduğu gerekçesiyle onay almadığını dile getiren mimar Emre Can Yılmaz, bunun üzerine sünnete uygun olsun diye hadis araştırması yaptığını belirtti. “Hadisleri okurken kendimi ağır vebal altında hissettim. Çünkümescit tasarımına ilişkin bugün üzerinde durulmayan ama sünnete dayanan bazı kurallar var.Aslında cami yapım süreçlerinin merkezinde fakihler olmalı.” diye konuşan Yılmaz, projenin bu sebeple bir sene uzadığını anlattı. İlk proje tek kubbeli iken üç kubbeliye dönüştü. 13 metre çapında 3 kubbe var.Kubbelerde ve bunların kasnaklara geçişinde geleneksel izler soyutlanarak kullanıldı. “Daha geniş saf, daha fazla sevap” için dikdörtgen şeklinde, kıble yönünde yayvan planlı bir cami tasarlandı. Son cemaat yerinde Osmanlı’nın klasik dönem eserlerinde görülen ancak güncel mimari dağarcığa da hitap eden saçaklar yer alıyor. Alt katı bayanlar için yapılan caminin abdesthaneleri, 62 araçlık otoparkı da bulunuyor. Projenin inşaatı camiden başladı. Hilaliye Eğitim Vakfı Başkanı hafız Abdullah Yılmaz ise vakfın kurucusu olan merhum babası Erzurum İspirli Şahin Yılmaz Hocaefendi’nin “Evladlarım, hayatımın gayesi Hilaliye’ye sahip çıkınız.” vasiyeti doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi.

Yılmaz, dar bir yerde sıkışan kursu ihtiyaçlar doğrultusunda genişletmek niyetiyle yola çıktıklarını ifade etti. Külliye projesini üç yılda tamamlamayı hedeflediklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bütün olarak düşünüldüğünde inşallah Türkiye'de bir ilki temsil ediyor. Mevcut Kur'ân kursları, imkanlar elverdiği ölçüde parça parça yapılmıştı. Şimdi ise bir bütün olarak, bir külliye bünyesinde biraraya getirildi. Bir an önce bitirmemiz lazım, çünkü bu sene teveccüh çok fazla, yaklaşık 250 öğrencimizi kaydedemiyoruz. Bu konuda insanımızdan, himmet sahiplerinden yardım bekliyoruz." Fotoaltı: Akhisar Hilaliye Külliyesi'​nin temelini 26 Mayıs'taBa​şbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Manisa Milletveki​li Uğur Aydemir, Manisa Valisi Abdurrahma​n Savaş, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ve Bediüzzama​n Said Nursi'nin talebeleri​nden Hüsnü Bayram attı.