Yavuz Alevileri katletti mi?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili  Binali Yıldırım, İstanbul'da üçüncü köprüye Yavuz Sultan Selim adı verilmesini eleştirenlere cevap verdi.

Yıldırım, "Şah İsmail de Yavuz Sultan Selim de bizim. Selim in Alevileri katlettiği iddialar soyut iddialardır. Gerçekler titiz süren çalışmalarla Osmanlı arşivlerine dayandırılarak ortaya çıkarılmıştır. Bu bir efsanedir. İki Türk sultanı kaprisleri yüzünden savaşmışlar bu savaş sırasında Sünni de Alevi de bir çok insan hayatını kaybetmiştir. Bunları aşmamız lazım. Bunları sürekli canlı tutarsak birliğimizi canlı tutamayız. Bir insan öldürmek cihanı öldürmeye bedeldir. Irak’ta Suriye’de yüzlerce insan ölüyor kimsenin kılı kıpırdamıyor" ifadelerini kullandı.

GÜZERGAH HATALI DEĞİL

3. köprü güzergahının hatalı olduğu iddialarını katıldığı televizyon programında yanıtlayan Binalı Yıldırım güzergahın hatalı olmadığını zorunlu değişiklik yapıldığını söyledi.

4 yerde değişiklik yapıldığını haritayla anlatan Yıldırım, bunların da iş başlamadan önce yapılmış değişiklikler olduğunu dile getirdi.

Ağaçların kesildiğini, yapılan değişikliklerle de yeniden ağaçların kesileceği iddialarını yalanlayan Yıldırım, bazı bölgelerde koridor dahi açılmadığını söyledi.

Yıldırım, "Kesmek zorunda kaldığın kadar yenisini dikebiliyorsan çevreyi korumuş olursun. 200 bin ağacın yeri değiştirilmeliydi. Yüklenici firmayla sözleşme imzalandı. 480 hektara karşılık alana karşılık en az 5 katı ağaç dikilecek. Her yıl Orman Bakanlığı ömrü tükenmiş ağaçları kesiyor. 13 milyon metreküp ağaç bilerek kesiliyor. Orman varlığımız 900 bin hektar arttı. Yapılan projelere karşılık yapılan yeni çalışmalarla hem orman varlığımız artıyor hem de çevre gelişiyor. Belgrat ve Fatih ormanlarının zarar görmemesi için çalışma yaptık. Polonezköy Milli Parkı’nın zarar görememesi için bentlerin ve göletlerin havzalarının zarar görmemesi için ağırlıklı olarak viyadük kullandık. viyadükle yolu götürmek pahalı. Doğa tahrip olmasın havzalarımız su kaynaklarımız tahrip olmasın" dedi.

"ÇED OLMAMASI BU PROJENİN ÇEVRE DUYARSIZLIĞI İÇİNDE YAPILDIĞINI GÖSTERMİYOR"

Gürsel Tekin’in iddialarını da değerlendiren Yıldırım, "Değişiklikle birlikte özel sektörün istimlak bedellerinde azalma oldu. Ortaya atılan iddialar kökten yanlıştır ve yalandır. ÇED’e dahil değil. ÇED olmaması bu projenin çevre duyarsızlığı içinde yapıldığını göstermiyor. Bankalar buna kredi veriyor. Yüklenici firma dünyanın en iyi bilinen firmasını tuttu. Her şeye bakacaklar. Bu iddia da geçersizdir. Garipçe’de ekolojik köprü yapıyoruz" diye konuştu. Bakan Yıldırım, projeyle ilgili bir ankette yapıldığını ankete katılanların yüzde 85’inin de projeyi desteklediğini ifade etti. İki köprünün kapasitesinin 250 bin olduğunu ancak şu anda 600 bin kapasiteyle çalıştığını belirten Yıldırım, "Bunun bedeli 3.5 milyar lira. Köprüde beklemeler var. Enerji kaybı var. Biz 5 milyar köprüye para ödeyeceğiz. Bu bize 1.5 senede geri dönüyor. Şehrin kalbindeki gürültü kirliliği sona erecek. Kamyonlar TIR’lar 2. köprüden geçemeyecek, trafik rahatlayacak. Ben bu köprüye karşı çıkanları anlamıyorum" ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI

Bakan Yıldırım belediye başkanlığına aday olup olmayacağı sorusu üzerine ise hiç bir görev talip olmadığını belirterek, 7 tepeli İstanbul için başlatılan projeleri tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Yeni havaalimanının 90 milyon metrekarelik bir alanda kurulacağını söyleyen Yıldırım, "Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak. Bütçeden yapmıyoruz. Yap işlet devret ile yapıyoruz. Biz onlara bir çukur verdik. 90 milyar aldık. ilk etabının 4 yılda bitirilmesi hedefleniyor" dedi. Marmaray’ın 29 Ekimde bitirileceğini çalışmaların gece gündüz sürdüğünü belirten Yıldırım, Ağustos ayında deneme sürüşlerine başlanacağını ifade etti. Bakan Yıldırım son olarak çözüm süreci ve anayasa çalışmalarını değerlendirdi.

Bakan Yıldırım, son olarak "Köprüyle ilgili yanlış bir şey yoktur. Her şey önceden belirlendiği şekildedir. Değişiklikler hiç başlamadan yapılmış değişikliklerdir. İddialar yerel seçimlere yönelik manevradır" diye konuştu.